Ukrasno grmlje i šiblje | koje se orezuje | lepo cveta | ima bobice | zimzeleno

Ponekad nam je za dvorište ili baštu potrebno ukrasno grmlje, šiblje ili žbunje. Kad želimo posaditi nešto što lepo izgleda, ne raste visoko niti prizemno, a eventualno ima još neku funkciju, kao na primer zaštitu od pogleda, prašine, vetra (kao živa oragada). Optimalno vreme da se posade ukrasni grmovi je jesen ili rano proleće. To je zato što su temperature idealne, a bitno je da su iznad  0. U zemljištu tada ima dovoljno vlage i biljka se lepo ukoreni i pripremi za moguće sušno leto.

Izbor ukrasnog grmlja

Prilikom izbora treba proučiti mogućnosti opstanka u ovim klimatskim uslovima, gde su leta topla, a zime hladne. Zatim da li su ti grmovi osteljivi na bolesti ili kao što je slučaj kod šimšira štetočine. Bitno je prostudirati i da li je to ukrasno grmlje koje brzo raste, koliko se širi i ide u visinu, te da li se orezuje. Ovo je važno radi prostora i uklapanja u već postojeće biljke u vašem vrtu. Na primer, magnolija biljka kad se kupi, to je mali grmić, koji lepo cveta, ali za nekoliko godina ona naraste kao veliki grm ili drvo. Takve stvari treba uzeti u obzir, prilikom planiranja. Koliko vam je bitno da bude zimzeleno ili listopadno? Koliko vam je bitno da je lekovito ili ne? Da li vam je važno da lepo cveta i ima bobice. Svi su ovi podaci veoma bitni kad birate ukrasno žbunje.

Ukrasno grmlje koje brzo raste

A nekom baš treba ukrasno grmlje koje brzo raste i to traži da kupi. Pravi izbor je forzicija biljka, popularan ukrasni listopadni grm. Odlikuje se atraktivnim žutim cvetovima, koji se pojavljuju pre listova, u martu i aprilu. Nije puno zahtevna kao biljka, podnosi orezivanje, brzorastuće je. Forziciju orezujte nakon cvetanja. Gaji se kao pojedinačna biljka, ali sasvim je dobra i kao živa ograda. Inače može da naraste kao drvce oko 3 m, ali vi sa orezivanjem utičete na visinu. Kao pojedinačna biljka i ukrasno šiblje, koje brzo raste, na sred travnjaka može se posaditi pampas trava i to zaista izgleda atraktivno. To je biljka koja podseća na rogoze i trske, koji rastu u barama i močvarama. Pampas trava se u kasnu zimu poseče, skoro do zemlje, da  bi s proleća ponovo krenula da buja. Kako izgleda pampas trava pogledajte ovde

Lekovito ukrasno grmlje

Ima ljudi koji kad već sade ukrasno grmlje u dvorištu, vole da ono ima i lekovita svojstva, tako da ga mogu koristiti i kao ukras i lek. Uzmimo na primer ruzmarin i lavandu, kao primer takvih grmića ili ako hoćete ukrasno grmlje sa bobicama, onda možete posaditi pasji trn ili ukrasni dren.

Ukrasni grmovi koji lepo cvetaju

Mnogi od nas uživaju u prelepim cvetovima, pa u tom slučaju prednost ima žbunje koje lepo cveta. Osim pomenute forzicije, koja lepo cveta u rano proleće, predlažemo i baštenski hibiskus koji cveta preko leta i daje krupnije ljubičaste cvetove, a ređe bele. Magnolija daje prelepe cvetove u proleće. Tu je i jorgovan koji cveta u maju i isto se orezuje nakon cvetanja. Japanska dunja je još jedno ukrasno šiblje koje lepo cveta u proleće.

Zimzeleni ukrasni grmovi

Ako ipak za dvorište preferirate zimzelene biljke, da vam budu ukras i tokom zime, onda nabavite u rasadniku upravo takve vrste grmova. Jedna takva, sa kožastim sjajnim listovima, koja se obično koristi kao živa ograda, je lovor višnja. Fotinija je slična, samo što su mladi izdanci uvek crveni. Pomenimo ovde i mahoniju čiji grm naraste do 2 m, a odlikuje se žutim cvetovima koji cvetaju u aprilu i plavim bobicma, koje su tu od septembra pa i preko cele zime. Akuba je isto zimzelena do 2 m, ali ne podnosi jako sunce tokom leta, pa zato dobije opekotine po listovima. Treba je sadtiti u senu ili polusenu. Ilex božikovina je posebna zbog svojih zimzelenih belozelenih listova. Raste sporo i može dostići 3 m. Dobro podnosi orezivanje, pa se može koristiti i za žive ograde. Ima plodove crvene bobice, koje preko cele zime ostanu na biljci.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!