Radovi u voćnjaku i vinogradu posle berbe – jesenji i zimski

Berbom voća krunišemo sav trud i rad tokom godine, ali to ne znači da je tu kraj posla, jer nakon berbe treba obaviti isto tako važne poslove da bi voćnjak ili vinograd bio spreman za narednu sezonu. To su neki jesenji i zimski radovi u voćnjku, koji mogu mnogo da doprinesu da u narednu godinu naši zasadi uđu u dobroj kondiciji. Isto važi kada su u pitanju radovi u vinogradu.

Poslovi u voćnjaku

Nega voća nakon berbe je jako bitna. Naglo zahlađenje i pad temperature, dok se još kreću sokovi kroz stablo, mogu delovati nepovoljno na voćke. Pucanje kore i izmrzavanje stabla je ono što moramo izbeći. Voćke se posle berbe, a pre mraza mogu prskati 5% rastvorom urea. Ova koncentracija će pospešiti i opadanje listova, time se rešavamo i nekih insekata i bolesti koji su prisutni na listovima, a smanjiće se kretanje sokova kroz stablo. Voćka postaje otpornija prema niskim temperaturama i ulazi u period zimskog mirovanja. Iskusni voćari kreče debla rastvorom kreča i kuhinjske soli, jer to isto povećava otpornost na pucanje kore usled niskih temperatura, a ima i druge prednosti. O krečenju voćnjaka smo pisali ovde
Kao tretman za zaštitu od niskih temperatura, može se sprovesti i zagrtanje voća, a posebno ako su u pitanju mlade voćke. Onda se na proleće radi odgrtanje voća. Zbog zaštite od glodara mlade voćke se obavijaju najlonom oko stabla.
Kada su listovi opali, prelazimo na sanaciju voćke. Uklanjaju se polomljene, suve, oštećene i bolesne grane. Ove grane su višak, a mogu biti i štetne, jer se na njima grupišu gljivice i insekti, koje ćemo rezidbom odbaciti.
Nakon opadanja lišća i sanacijske rezidbe, preporučuje se prskanje bakarnim preparatima i mineralnim uljem. Cilj je da se eliminišu štetne prezimljujuće forme insekata, kao i gljivična oboljenja. Prskanje bakranim preparatima se izvodi kao jesenje prskanje pre mraza ili kao zimsko prskanje nakon mraza. Tempreatura vazduha prilikom tretiranja bakranim preparatima treba da bude bar 5 stepeni, a vreme lepo, bez kiše i vetra. Već u jesen kada sa stabla opadne 2/3 lisne mase može da se raditi jesenje prskanje.
Još neki radovi u voćnjaku koje ne smemo zaboraviti su đubrenje i redovna rezidba. Kada se sve te agrotehničke mere izvedu na vreme, voćke spremno ulaze u novi period vegetacije.

Poslovi u vinogradu

Kod vinove loze je potreban sličan tretman kada je berba grožđa završena. Radovi u vinogradu nakon berbe svode se na: zaštitu vinove loze od niskih temperatura, jesenja duboka obrada zemljišta, đubrenje, rezidba i plavo prskanje.
Dubinska obrada zemljišta radi se odmah nakon vegetacije, a pre pojave zimskih mrazeva.
Zaštita vinove loze od niskih temperatura sprovodi se zagrtanjem. Zagrtanje čokota je posebno važno kod mladih loza, ali i kod starijih ako temperatura tokom zimskog perioda prelazi -15 stepeni, što je kod nas realno moguće. Korisno je svakako zagrtanje vinograda.
Zasadi koji se nalaze u fazi redovnog plodonošenja đubre se tokom zimskog perioda. Koriste se NPK đubriva, a povremeno se vrši analiza zemljišta, da bi se utvrdile potrebe za hranjivim sastojcima.
Plavo prskanje bakarnim preparatima se vrši kao jesenje prskanje ili kao zimsko prskanje, kad temperatura vazduha i vremenski uslovi to dozvole.
Rezidba vinove loze se radi tokom zime u periodu mirovanja.

Zaključak

Intenzitet radova u periodu mirovanja voćnjaka i vinograda nije toliki, kao kad je period vegetacije, ali ipak radi se o važnim agrotehničkim merama, čije efikasno i pravovremeno sprovođenje može bitno uticati na prinos tokom naredne sezone.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!