Vezivanje vinove loze i zakidanje zaperaka

Poznato je da oko vinove loze ima dosta posla. U cilju postizanja dobrih rezultata u pogledu prinosa, sve ove poslove je potrebno pravovremeno obavljati. Neki od tih važnih poslova su vezivanje vinove loze i zakidanje zaperaka.

Vezivanje u vinogradu

Kao prvo vezivanje se radi odmah nakon rezidbe, čime se čokoti učvrste za oslonac, odnosno nosivu žicu. Posebno je značajno vezivanje tokom vegetacije gde se zeleni lastari, koji veoma brzo napreduju, moraju u više navrata pričvrstiti vezicama. Vinova loza je biljka, koja traži oslonac. I iako se neki mladi izdanci i sami hvataju za žicu, ipak im je potrebno pomoći. To je važno da ih ne bi vetar lomio, a i za kasnije, da ne bi pucali pod teretom grozdova.

Čime vezati vinovu lozu?

Postoje neke savremene metode, kojima se brže obavlja ovaj posao. Imaju posebne makaze za vezivanje loze, koje običlno koriste plastičnu traku, ali bilo bi dobro da je to biorazgradivo vezivo. Kod manjih vinograda, čardaklija i sl. ljudi koriste plastične vezice. Međutim ovi materijali su loši, jer pod uticajem toplote i hladnoće pucaju. Traju svega par godina, a onda se nađu na zemlji i ne mogu se razgraditi. Nije ni malo ekološki. Treba ih pokupiti i odneti iz vinograda. Alternativno mogu da se koriste kanapi i vezice od žice koje su presvučene papirom, da se biljke ne bi povređivale. Kao prirodno rešenje mogu se upotrebiti grančice vrbe koje su dovoljno elastične, da njima mogu da se vežu biljke.

Zakidanje zaperaka

Zaperci imaju svoju ulogu u razvoju vinove loze, ali oni se ne smeju ostavljati da rastu u nedogled, jer odvlače hranu i mogu štetno uticati na kvalitet grožđa. Stručnjaci smatraju da zakidanje zaperaka treba obaviti kad imaju 5-6 listova, a prekratiti ih na 3 lista. Kada su ovako zakinuti korisno utiču na krupnoću i kvalitet grožđa. Postoje neka pravila. Zaperci se ne zakidaju za vreme cvetanja vinove loze. Prvo zakidanje zaperaka se obavlja posle precvetavanja. Ostala zakidanja zavise od toga koliko je intenzivan razvoj i koliko je bujna vinova loza. Poslednje zakidanje se obavlja pre početka sazrevanja grožđa, kada grožđe menja boju, što zovemo šarak. Zakidanje ne treba raditi po visokoj temperaturi, da se ne pojave ožegotine. Obavlja se ručno, nožem ili makazama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!