Stevija uzgoj kako se koristi u prahu cena i gde kupiti

Stevija karakteristike

Biljka stevija je sve popularnija, pre svega jer se iz nje ekstrahuje stevija zaslađivač, koji je zamena za šećer. Stevija zaslađivač se ekstrahuje iz zelenih, slatkih listova biljke čiji naučni naziv glasi Stevia rebaudiana. Stevija je ime za više od 240 vrsta žbunja i cvetnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Biljka stevija je u nekim krajevima poznata i kao slatki list ili šećerni list. Prirodno stanište joj je u tropskim delovima Severne i Južne Amerike. Može narasti do visine od oko 30 cm i širine od 18-24 cm. Stevija zaslađivač je više od 40 puta slađi od šećera, ali zato nema neželjene reakcije u organizmu, kao što ima šećer.

Uzgoj stevije

Kada je u pitanju stevija uzgoj je rasprostranjen širom sveta. Stevija se takođe može uzgajati i u saksijama na balkonu ili na bilo kom osunčanom mestu.

Biljka stevija je naročito osetljiva na niske temperature, pa je neophodno sačekati dok ne prođe sva opasnost od mraza. Sadnja stevije se obavlja u redovima, gde je razmak između njih 50-60 cm, dok razmak između pojedinačnih biljaka treba da iznosi oko 18 cm. Stevija sadnice treba posaditi u bogato, ilovasto zemljište i trebalo bi da dodate kompost za dodatne hranljive materije (kod peščanog zemljišta).

Stevija biljka se ne treba da previše zalivati ili navodnjavati. Preko leta može često, blago zalivanje. Berba stevije se odnosi na rezanje stabljika na visini od 5 cm od površine zemlje, što se obavlja 3-4 puta u godini. Stoga, jasno je da je stevija veoma profitabilna biljka.

Kako koristiti steviju

Dostupni su celi ili izmrvljeni listovi stevije, ali najčešće se nalazi stevija u prahu (u obliku ekstrakta) kao i tečni ekstrakt stevije, ili rafinisana verzija izolovanih slatkih jedinjenja iz stevija biljke. Steviozidi i rebaudiozidi su dva jedinjenja iz ove biljke koja su stotinu puta slađa od šećera. Stevija je, dakle, prirodni zaslađivač koji je 100% prirodan, nema kalorija, nema ugljenih hidrata, nema glikemijski indeks, ima ukus kao da je u pitanju čist šećer i pogodna je i za dijabetičare.

Kako se koristi stevija? Stevija u prahu se može dodati u napitak – poput kafe, čaja, jogurta, šejka i dr. Stevija je odlična i zdrava zamena za šećer u raznim receptima za pripremu kolača i generalno poslastica. Tečni ekstrakt stevije je možda ipak pogodniji za pića, dok je stevija u prahu pogodnija kao sastojak u receptima za spremanje poslastica. Kada spremaju kolače, neki ljudi često pomešaju steviju u prahu sa eritritolom, što je drugi prirodni zaslađivač (koji je mnogo glomazniji i niskokaloričan). Jedna kašičica stevija ekstrakta ima sličnu moć zaslađivanja kao čitava šolja šećera, pa stoga vodite računa koliko ćete ga dodati u receptima.

Koliko košta i gde se kupuje

Gde kupiti steviju? Stevija se može kupiti u svim bolje snabdevenim marketima i prodavnicama zdrave hrane. Kada je u pitanju stevija cena za ekstrakt u prahu u pakovanju od 20 g se kreće oko 1000 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!