Kako se jede kiwano uzgoj i cena

Šta je kiwano, afrički krastavac ili afrička rogata dinja? Da li je kivano voće ili povrće i kako se jede? Je li uzgoj moguć kod nas? Gde kupiti kiwano i koja je cena?

Šta je kiwano

Kiwano voće ili ‘’rogata dinja’’ je plod čudnog izgleda, koji je poreklom iz Južne Afrike, a tek nedavno (u prošlom veku) je uveden u drugim delovima sveta, odnosno Australiju i Novi Zeland, gde je i dobio naziv kivano, zbog sličnog sastava i izgleda sa kivijem. Međutim, ovo voće nije biološki povezano sa kivijem, i zapravo je u evolutivnom i hranljivom smislu bliži krastavcima i tikvicama. Tako ga neki svrstavaju u povrće, a neki u voće. U kulinarstvu je svakako voće. Naučno ime za kiwano voće je Cucumis metuliferus, a ovaj plod se široko uzgaja u podsaharskoj Africi, Australiji, Novom Zelandu i nekim delovima Azije.

Kada mu je dozvoljeno da sazri, kiwano voće ima ukus kao mešavina krastavca, kivija i banane. Naziv „rogata dinja“ potiče od neobičnog izgleda ploda, budući da je spoljašnji sloj narandžaste ili zlatne kože prekriven malim šiljcima. Unutrašnjost ovog voća ima želatinozniji izgled od kivija, a unutrašnji sloj pulpe je primarni kulinarski sastojak. Listovi i koren se koriste za različite upotrebe, ali plod je ipak najviše cenjen. Seme kiwana takođe sadrže visoke koncentracije korisnih hranljivih materija i organskih jedinjenja koja čine ovo voće veoma zdravim.

Kiwano je od vitalnog značaja za rešavanje određenih pitanja manjka hrane u podsaharskoj Africi, jer može zadržati značajne količine vode kroz sušne sezone i takođe može da raste u surovim uslovima, dok istovremeno obezbeđuje širok spektar esencijalnih nutrijenata onima koji mogu da imaju ograničen pristup hrani.

Uzgoj moguć i kod nas

Kiwano uzgoj je moguć i kod nas, ukoliko ispoštujete sledeće korake. Najpre odredite najbolje mesto za svoj kiwano. Izaberite oblast koja je na punom suncu (gajenje u plastenicima je neophodno u hladnijim klimatskim uslovima) sa površinom za podršku ovoj penjačici, kao što je rešetka ili ograda, kako bi kiwano mogao da dostigne visinu do 1,5 m. Pripremite zemljište. Kiwano voće preferira ilovaču ili 40% -40% -20% smesu peska-mulja-gline, kao i pH opseg od 6,0 – 6,5. Ako koristite posudu za uzgoj kiwana, proverite da li se dobro prazni, tj. da li dobro propušta vodu. Stavite seme u pripremljenu zemlju. Ukoliko koristite kiwano sadnice, iskopajte rupu dva puta veću od korenove glave. Razmak između redova treba da iznosi 1.8 m i oko 0.6 m između grupacija 2-3 semena (1 kiwano sadnica). Ako koristite posudu, omogućite 15.1-18.9 l zemljišta po biljci.

Klijanja varira i može doći do između 5 dana i dve nedelje, u zavisnosti od klime. Kako biljka sazreva, moraćete da joj obezbedite i do 2.5 cm vode nedeljno. Takođe bi trebalo da bude obavezno da se zemlja malo osuši između zalivanja.

Prihranjujte kiwano štedljivo, svega dva puta mesečno. Nanesite organski malč, slamu ili piljevinu oko baze biljke kada je temperatura zemljišta 24 ° C ili iznad, da zadrži vlagu i spreči rast korova.

Kiwano voće je zrelo kada mu koža postane žuta i unutra postane želatinozan i limeta zelen. Ubran rano, prilično je gorkog ukusa. Ako mu je dozvoljeno da sazri, ima ukus koji je kombinacija krastavca, banane i dinje.

Kako jesti kiwano

Za jelo obavezno izaberite kiwano koji je potpuno sazreo. Takav plod će imati koru narandžaste boje sa narandžastim šiljcima. Dok ga sigurno nećete jesti spolja, uvek je dobra ideja da ga isperete pre sečenja, da bi izbegli bilo kakve pesticide ili druge hemikalije sa spoljne strane kada prođete nožem. Presecite kiwano na pola popreko. Ovo je najbolji način da se seče voće kako bi se jelo samo po sebi.

Ako želite da pokupite seme od za upotrebu u nekom receptu ili voćnoj salati, može biti lakše da ga pokupite ako isečete plod kiwana po dužini.

Kako se jede kiwano?

Držite isečenu polovinu voća do usta. Polako, ali čvrsto, stisnite voće iz donjeg kraja. Svaka mala zelenkasta kesa će sadržati seme nalik na krastavac, i ono lako treba da dođe do površine preseka ploda uz malo pritiska.

Kao kod nara, semenke su savršeno jestive, ali su nešto blaže. Ono što jedete posle je slatko zeleno meso oko semena.

Možete dodati kiwano voćnoj salati. Kao i kivi, kiwano voće može činiti lep šareni dodatak za voćnu salatu.

Gde kupiti kiwano i cena

Ovo neobično voće nije toliko dostupno kod nas, mada postoje informacije da se može naći u bolje snabdevenim marketima i pijacama; kiwano cena je dosta visoka, negde oko 1500 dinara po kilogramu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!