Muškatle kaliope, engleske, ledene, viseće

Te prelepe muškatle, cveće koje svi vole. Spadaju u najpopularnije cveće na našim prostorima. Uzgoj muškatli nije uopšte komplikovan ukoliko se pridržavate svih njenih zahteva. Muškatle zimi zahtevaju posebnu pažnju. Vrste muškatli se razlikuju u odnosu na veličinu i oblik cvetova. Najčešće srećemo vrste muškatli sa jednostavnim cvetovima ili pak sa dvostruko raspoređenim laticama. Muškatle kaliope su hibrid koji se odlikuje prelepim cvećem, a tu su i prelepe engleske muškatle, zatim ledene muškatle i viseće muškatle. Za koje god da se odlučite, vaš dom ili vrt će podsećati na mali raj.

Gajenje i nega muškatli

Muškatle (Pelagronium) su zimzelene biljke koje se gaje kao dekorativno cveće. Vrlo su lake za održavanje, a zauzvrat nas nagrađuju prelepim mirisnim cvećem. Muškatle cveće treba gajiti na toplim, sunčanim i od vetra zaštićenim lokacijama. Mogu se gajiti i kao kućne biljke, samo im treba obezbediti dovoljno svetlosti. Lako se razmnožavaju vegetativnim putem pomoću reznica.

Zemljište za uzgoj muškatli mora biti plodno, neutralno do alkalno. Većina muškatli voli puno sunce, dok kraljevske sorte vole delimičnu senku, a zonalne sorte mogu tolerisati hladovinu.

Optimalna temperatura za gajenje muškatli je od 10-27° C. Kada je nega muškatli u pitanju, treba ih zalivati umereno tokom perioda vegetacije od proleća do leta. Za đubrenje treba koristiti uravnoteženo tečno đubrivo, na osnovu uputstava na pakovanju, na otprilike svake 2 nedelje u proleće. Muškatle zimi treba manje zalivati.

Krajem septembra se sprovodi orezivanje muškatli. Uklonite sve cvetove sa biljke, i sveže i uvele. Povremeno skratite vrhove izdanaka, kako bi vaše muškatle imale lepu grmoliku formu. Budući da orezivanje samo odlaže cvetanje, nemojte preterivati.

Kako da prezime muškatle

Budući da su muškatle zimzelene trajnice, možete ih čuvati u cvetu tokom zime – ali isključivo na dovoljno osunčanim mestima ili u zatvorenom. Muškatle zimi treba manje zalivati (jednom u 2 nedelje), a pre prvih mrazeva (u kasnu jesen) treba ih skratiti na 20-ak cm i ukloniti oštećene i uvele listove i cvetove. Nakon toga ih treba držati u prostoriji gde temperatura iznosi od 7-10° C. Đubrenje preko zime nije potrebno.

Muškatle kaliope

Hibrid muškatle kaliope se odlikuje vrlo živopisnim bojama i bujnim grananjem. Ove muškatle su otporne na bolesti i zahtevaju pažljivu negu. Kako izgledaju muškatle kaliope? Njihovi krupni loptasti cvetovi se razvijaju iznad mase listova. Vole sunčana mesta. Treba ih zalivati umereno (nikako previše), a đubriti samo kad je sezona cvetanja. Preko zime ih držite na svetlom i hladnom mestom sa temperaturom od 5-10 C.

Engleske muškatle

Engleske muškatle su poznate još i kao kraljevske muškatle. Imaju veliki i lep cvet, veoma su nežne i osetljive. Cvetaju samo jednom godišnje, i to u kasno proleće. Listovi su im čvrsti i kovrdžavi. Nakon precvetavanja, grančice treba orezati. Engleske muškatle vole dosta svetlosti i razmnožavaju se reznicama.

Viseće muškatle

Viseće muškatle su idealno cveće za terase, balkone i viseće korpice. Cvetaju do prvih mrazeva i mogu narasti i do 1 m u dužinu. Listovi su im svetli, mesnati i krti. Boja cveta: bela, roze, bledo roze, crvena, tamno-crvena itd.. Zalivanje treba biti umereno, a koren ne sme biti konstantno u vodi. Koristite đubrivo na bazi azota i gvožđa za prihranu viseće muškatle.

Ledene muškatle

Ledene muškatle imaju dupli cvet, različitih boja. Preko leta ih treba obilno zalivati sa nađubrenom vodom, kao i gladiole. Ne treba im kvasiti cvet i list.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!