Fikus ginseng održavanje i cena

Ukoliko vas zanima uzgoj bonsaija, onda je fikus ginseng ili fikus bonsai pravi izbor za vas. Poznata još i kao fikus mikrokarpa, ova biljka nije uopšte zahtevna za uzgoj i održavanje, a naročito je popularna kao sobna biljka. Fikus ginseng se može veoma lako prepoznati po svojim debelim i isprepletanim vazdušnim korenovima, kao i tamno-zelenim sjajnim ovalnim listovima. Odličan je čistač vazduha.

Fikus ginseng karakteristike

Fikus ginseng ili Fikus mikrokarpa pripada rodu Ficus koji pripada porodici dudovki (Moraceae). Fikus bonsai je najpopularnija vrsta za uzgoj kod početnika kada je bonsai u pitanju. Fikusi se u svom prirodnom staništu mogu naći na svim kontinentima u tropskim regionima i veoma su pogodni da se gaje u zatvorenom kao bonsai.

Tipično za sve vrste bonsai fikusa je njihov mlečni lateks sok, koji curi iz rana ili posekotina. Tropski fikusi su zimzeleno drveće, malo žbunje ili čak povijuše. Neki od njih mogu da proizvedu lepo cveće, dok većina vrsta fikusa imaju skriveno cveće u malim receptakulumima iz kojih raste plod.

Fikus ginseng ima karakterističan jak koren, u većini slučajeva 2 (ali i više), koji su neretko i upleteni. Listovi ove biljke su tamno zelene boje, ovalnog oblika.

Fikus bonsai nega

Ukoliko imate fikus ginseng, održavanje ove biljke je veoma jednostavno Fikus bonsai drvo je zatvoren bonsai koji ne može da izdrži mraz. Može se držati vani tokom leta, ako su temperature iznad 15 C i zahteva mnogo svetlosti – puno sunce je idealno, u kući, kao i van, ako je drvo izloženo ultraljubičastom zračenju postepeno ili ako je ovo drvo bez listova pre postavljanja napolju. Veoma senovit položaj je nepovoljan za fikus bonsai. Temperaturu treba držati relativno konstantno. Fikus ginseng može da izdrži nisku vlažnost zbog svojih debelih, voskastih listova, ali preferira veću vlažnost vazduha i zahteva ekstremno visoku vlažnost da razvije vazdušne korenove.

Fikus ginseng – zalivanje treba biti normalno, što znači da treba dobro zaliti ovu biljku kad god se zemlja malo isuši. Fikus bonsai može povremeno da toleriše preterano ili nedovoljno zalivanje. Meka voda koja je bila na sobnoj temperaturi je savršena za zalivanje fikusa. Što je toplija pozicija fikusa tokom zime, to mu je više vode potrebno.

Đubrenje: fikus ginseng treba prihranjivati jednom nedeljno ili svake dve nedelje tokom leta, svake dve do četiri nedelje tokom zime (ako ne prestane rast). Mogu se koristiti tečno đubrivo ili peleti organskog đubriva.

Orezivanje: redovno orezivanje je neophodno da se zadrži oblik ovog drveta. Orežite fikus bonsai na 2 lista nakon što porastu 6-8 listova. Orezivanje listova može da se koristi za smanjenje veličine lista, budući da neke fikus bonsai vrste obično razviju velike listove. Ako želite značajno zadebljanje debla, fikus može da se ostavi da slobodno raste jednu ili dve godine. Jaki rezovi koji su neophodni posle ne utiču na zdravlje fikusa i novi izdanci će rasti iz starog drveta. Veće rane treba da budu pokrivene sa odgovarajućom pastom.

Fikus ginseng je veoma otporan protiv štetočina. U zavisnosti od lokacije, naročito zimi, veliki broj problema može da se javi u svakom slučaju. Suv vazduh i nedostatak svetlosti će oslabiti vaš fikus bonsai i često rezultiraju opadanjem lišća. U lošem stanju kao što je ovo, fikus bonsai se ponekad može inficirati. To indikuje da morate poboljšati oslabljene uslove života za vaš fikus. Lampe za biljke koje svetle 12-14 sati dnevno i često vlaženje lišća tokom oporavka mogu da pomognu.

Gde kupiti i cena

Fikus ginseng možete kupiti u cvećari, a cena mu se kreće oko 2.000 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!