Sok od drenjina bez kuvanja i šećera kao lek

Drenjina je plod samoniklog listopadnog grma, od koga se pravi čaj, kompot, slatko, liker, rakija i sok od drenjina. Kao lek je u narodu dobro poznat, a posebno kad se pravi bez šećera i kuvanja. Mogu se kupiti i sadnice drena za uzgoj, jer ljudi vole da ga uzgajaju i za ukras, pošto lepo cveta krajem zime. Latinski naziv za dren je Cornus mas.

Karakteristike

Dren je veliki grm ili omanje drvo, koje može da poraste od 2-5 m u visinu. Raste u jugozapadnoj Aziji i južnoj Evropi. Ima ga dosta u našim krajevima. Dren ima gustu krošnju, grančice su tamno smeđe, a listovi zeleni jajasti. Dren cveta pre nego što lista, a to je uglavnom u februaru i martu mesecu. Kada je blaga zima mogu i pre. Cvetovi su žute boje i rastu u grupama. Plod je koštunica, šumsko voće i tamno crven kad je zreo. Drvo drena ima veliku gustinu i ne pluta na vodi, nego tone. Važi za veoma čvrsto drvo zbog velike gustine, pa se zato koristi za izradu držala za ručne alate.

Kada se beru drenjine

Kada su zrele drenjine? Drenjine za sok ili druge proizvode koji se od njih prave, moraju biti potpuno zrele sa dovoljnim sadržajem šećera u plodu, a beru se od avgusta pa sve do oktobra u zavisnosti od klimatskih faktora. Ne valjaju kisele drenjine.

Kako se pravi sok od drenjina bez kuvanja i šećera

Ako ćemo koristiti sok od drenjina kao lek, onda ćemo se opredeliti za pripremu soka bez šećera i bez kuvanja, jer smatramo das u tako zdravije. Uzećemo potpuno zrele plodove. Izgnječiti ružno uz upotrebu alatke za pire krompir recimo. Sipati izgnječene drenjine u odgovarajući sud, a onda dodajemo vodu i sok od limuna. Poklopiti posudu (lonac, kantu) i ostaviti da stoji 24 sata. Za to vreme može se nekoliko puta promešati. Zatim se sve lepo procedi. Pre ispijanja soka, on se može zasladiti medom. Tako smo dobili nekuvan sok od drenjina bez šećera. Što ne popijete, možete čuvati u frižideru 24 sata ili zamrznite.

Sastojci

4 kg drenjina
3 l flaširane vode
2 limuna
med kao zaslađivač

Drenjine kao lek

Drenjine su poznate po sadržaju pektina i tanina, pa zato imaju odličan uticaj na sluzokožu želuca i creva. Zato se u narodnoj medicini sok od drenjina kao lek daje u slučaju proliva i bolesti organa za varenje. I kora drveta drena ima slično delovanje. Izuzetno su bogate C vitaminom, što im je dodatna prednost. Uzimanjem drenjina jačamo imunitet. One će biti od pomoći kod hemoroida, dijabetesa, dijareje, za zarastanje rana, za bubrege i kada boli grlo. Drenjine mogu da se jedu sveže, a mogu i da se suše za čaj od drenjina.

Rakija od drenjina drenovača

U našim krajevima od drenjina se pravi rakija poznata kao drenovača. Ona se pravi po sličnom principu, kao i druge rakije od voća. U svetu je pak cenjenije vino od drenjina.

Čaj od drenjina

Čaj od drenjina može da se pravi od suvih plodova, a može i od kore drenjina. Isto je efikasan kod proliva. Čaj od kore drenjina se koristi kao lek u situaciji kad dijareju prati i groznica. Jedna kašika osušene kore drenjina, se kuva 5 minuta u 2 dl vode. Zatim ostaviti 15 minuta poklopljeno, van ringle i procediti. Piti 3 šalice na dan i to nakon obroka. Po istom principu pravimo i čaj od suvih drenjina.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!