Prkos cveće u saksiji i bašti – setva, nega, održavanje, razmnožavanje

Cveće prkos je jednogodišnje baštensko cveće, koje može da se uzgaja i u saksiji, latinskog naziva Portulaca grandiflora. Budući da je ovo cveće prilično otporno na vremenske uslove i bolesti, otuda i njegov naziv prkos. Smatra se da biljka potiče iz Južne Amerike i da ima oko 100 vrsta prkosa. Ovo prelepo cveće popularno je i kod nas, zahvaljujući svojim izražajnim cvetovima, te se uzgaja kao ukrasna biljka.

Karakteristike

Prkos je prizemna puzavica i sukulenta. Biljka se raširi po zemlji i formira cvetni pokrivač na tlu. Ima raznobojne cvetove, koji su raskošni, ali da bi cvetali moraju imati dovoljno svetlosti i sunca. Kada je tama i oblačno cvetovi se zatvaraju. Cvetovi su oko 4 cm u prečniku i ne mirišu, a mogu biti žuti, beli, narandžasti, crveni ili ružičasti. Prašnici su izraženi.  Biljka raste svega do 15 cm u visinu. Stabljika je mesnata, uostalom kao kod većine sukulenti. Listići su mali, mekani i igličasti. Kada cveta prkos? Cvet prkos cveta od juna pa sve do mraza, i to redovno, ako je na osunčanom mestu.

Setva i sadnja prkosa

Prkos cveće se seje najbolje direktno u baštu ili saksiju. Naravno može i u zatvorenom da se seje, pa da se sadi iz sadnica, na otvorenom kad za to dođe vreme. Setva prkosa na otvorenom treba da se obavi u 3 i 4 mesecu. Voli peskovito i propusno zemljište. Setva se obavlja na dubinu od 0,5 cm, a razmak je 15 cm. Seme proklija za 1-2 nedelje. Osim u bašti možete ga zasejati na terasi u žardinjeru ili saksiju. U junu i julu mesecu se treba obaviti proređivanje i rasađivanje. Razmnožavanje prkosa reznicama se isto tada može raditi.

Gajenje prkosa

Gajenje prkosa nije teško. Odabir mesta u bašti mora da ispuni uslov da pruža dovoljno sunca i toplote. To je ono što prkos cveće voli i onda uzvraća lepim izgledom. Prkos se dosta brzo širi pa mu treba obezbediti dovoljno prostora. U bašti to mogu biti dovoljno velike leje ili nešto uz šta bi mogao da se penje. Može biti i viseći prkos, pa da pada niz ogradu iz saksija ili žardinjera.

Nega i održavanje prkosa

Kad je u pitanju prkos bolesti su retke, jer veži za prilično otpornu biljku. Ponekad mogu da ga napanu štetočine kao što su biljne vaši, pa ćemo za to koristiti insekticid. Zalivanje prkosa ne treba biti obilno. Nešto vode mu se daje tokom letnjih žega. Ako imate prkos u saksiji obratite pažnju da tanjirić saksije ne bude napunjen vodom. Prihranjivanje prkosa se može raditi jednom mesečno i to kada se nalazi u periodu cvetanja, ali i ne mora. Neki čak kažu da prihrana i zalivanje na otvorenom nisu ni potrebni. Prkos raste i na ne baš plodnom zemljištu (odgovaraju mu siromašna i peskovita zemljišta). Prkos cveće izvanredno prkosi letnjoj žegi. Cvetne glavice koje prolaze treba uklanjati, jer tako podstičemo razvoj i cvetanje novih. Kad je u pitanju cveće prkos razmnožavanje semenom i reznicama je moguće. Uspešno se prkos i sam razmnožava semenom, a onda može i smetati, jer je invazivan.

Prodaja i cena

Za prkos cveće prodaja semena u kesicama je aktuelna u cvećarama, poljoprivrednim apotekama ili preko interneta. Za prkos cveće cena kesice semena se kreće oko 200-300 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!