Biljne vaši suzbijanje prirodnim putem bez insekticida

Šta su biljne vaši?

Lisne vaši se mogu naći u baštama i voćnjacima, gde mogu pričiniti veliku štetu. Prosečna veličina tela ovih insekata iznosi od 2 do 4 mm. Napadaju različite biljne vrste i prilično brzo se razmnožavaju – imaju veliki broj generacija, i upravo to je jedan od razloga njihovog velikog prisustva.

Kako uništiti biljne vaši? Bez obzira gde se nalaze biljne vaši, suzbijanje je moguće i prirodnim sredstvima, dakle bez upotrebe insekticida.

Temperatura i vlažnost vazduha imaju najviše uticaja na njihovu brojnost. Optimalna temperatura za biljne vaši je 20-28ºC, a vlažnost vazduha mora da bude preko 60%. Kišni pljuskovi spiraju lisne vaši i dovode do njihovog propadanja na zemljištu, dok visoke temperature i suša dovode do smanjenja brojnosti biljnih vaši.

Gde se sve pojavljuju biljne vaši?

Biljne vaši se pojavljuju na voću, u povrću, lekovitim i dekorativnim biljkama, drveću i grmlju. Hrane se mladim i sočnim delovima biljaka na kojima parazitiraju. Obično se hrane mladim listovima, ali isto tako mogu praviti štetu i na pupoljcima, mladim stabljikama, cvetovima, voćnim mladarima, plodovima i korenju. Stoga, biljne vaši na cveću nisu nimalo retka pojava. Biljne vaši pričinjavaju štetu sisanjem biljnog tkiva, prilikom čega dolazi do raznih deformacija napadnutih delova. Iz tog razloga je napadnuta biljka fiziološki slaba, jer lisne vaši uzimaju hranljive materije koje su biljci potrebne za ishranu i rast. Lisne vaši su štetne jer prenose i brojne biljne viruse.

Sredstva za suzbijanje biljnih vaši

Kako se rešiti biljnih vaši nije nimalo lak proces, zapravo ovo je stalan proces – upravo zbog njihovog brzog razmnožavanja i velike brojnosti. Postoje prirodna sredstva protiv biljnih vaši, o kojima ćemo govoriti u daljem tekstu.

Za biljne vaši na cveću – na primer kod ruže, cvetnica, živih ograda – možete koristiti koka-kolu i slične napitke, i to tako što ćete biljke prosto poprskati ovim napicima. Takođe možete koristiti i sapune od prirodnih, ekoloških sastojaka. Rastvorite 300 g sapuna u 10 l vode, u slučaju da koristite tečni sapun dodajte 125 ml.

Drveni pepeo je odlično sredstvo protiv biljnih vaši, a priprema se na sledeći način: dodajte 300 g drvenog pepela u 10 l vode i kuvajte 25 minuta, a kada se smeša ohladi, procedite je i u nju dodajte 50 g sapuna i ovim pripravkom tretirajte ugrožene biljke.

Sipajte 1 kašiku tečnosti za pranje sudova i 2 kašike sirćeta u 500 ml vode, te dobijeni rastvor sipajte u flašicu sa raspršivačem i nijm poprskajte biljku. Pustite da deluje 8-10 sati, a zatim istuširajte biljku čistom vodom.

Još jedna opcija je da krupno izrendate 30 g crnog luka i 5-6 g sapuna za veš, prelijte to 1 litrom vode i ostavite da odstoji 5 sati, posle čega treba procediti preparat i primeniti ga na cvetnicama.

Biljni preparati kao sredstva protiv biljnih vaši kod povrća i voća

Preparat od belog luka je vrlo delotvoran protiv crnih lisnih vaši. Usitnite ili izgnječite 200 g belog luka, prelijte sa 1 litrom tople vode i ostavite da odstoji oko 5 sati, nakon toga procedite i razredite jednu šolju preparata sa 10 litara vode.

Kao sredstvo za suzbijanje zelenih lisnih vaši, naročito dobro se pokazao preparat sa koprivom. Prelijte sa 10 l vode 1 kg sveže koprive ili 200 g suve koprive, te ostaviti da kopriva bude potopljena ovako 12-24 časa, zatim procedite preparat i koristite ga.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!