Od čega nas čuva čuvarkuća

Čuvarkuća biljka je ukrasna i ima lekovita svojstva. Kad je u pitanju čuvarkuća uzgoj je više nego jednostavan. Postoji narodno verovanje da čuva kuću i otuda naziv. Od čuvarkuća recepti se prave razni, kao na primer, sok od čuvarkuće od listova, med i čuvarkuća i sl.

Čuvarkuća biljka

Čuvarkuća biljka (Sempervivum tectorum) pripada porodici Crassulaceae. Rod Sempervivum inače obuhvata više od 40 vrsta cvetnica. Generički naziv ove biljke potiče iz latinskog jezika i znači „uvek živim“. Ovo se odnosi na sposobnost biljke da ostane živa pod teškim uslovima. Termin “tectorum“ se odnosi na krov kuće na kome se čuvarkuća obično uzgaja. Tradicionalno, čuvarkuća se gaji na krovu da zaštiti kuću od groma. Čuvarkuća biljka je višegodišnja u prirodi i može se videti u delovima centralne i južne Evrope. Ima cvetove roze boje i zelene sočne listove. Listovi čuvarkuće su rozetasti u redu, pri vrhu crveni, sočni, debeli i mesnati.

Kao lek se koriste svež list i iz njega isceđen sok od čuvarkuće.

Čuvarkuća uzgoj

Čuvarkuća je veoma skromna što se tiče nege, tako da je čuvarkuća uzgoj veoma jednostavan. Ova biljka uspeva tamo gde mnoge ne bi mogle. Veoma je otporna i može preživeti u nepovoljnim spoljašnjim uslovima. Za uzgoj čuvarkuća zahteva samo malo prostora. Odgovaraju joj položaji okrenuti ka jugu, da su dobro osunčani i vetroviti. Čuvarkuća se može gajiti i na terasi ili balkonu. Pri sadnji, gustina treba da iznosi od 12 do 20 biljaka na m². Odgovara joj vodo-propustljivo tlo koje je slabo hranljivo, a neka preporuka je da se gornji sloj zemlje prekrije krupnijim peskom ili sitnijim kamenčičima u debljini od oko 10 mm. Može uspevati i na kamenitom tlu. Zahvaljujući tome što skladišti vodu u svojim mesnatim listovima, zalivanje u normalnim uslovima skoro i da nije potrebno. Kada su baš velike vrućine, možete je politi sa malo vode. Prihranu treba obavljati svake dve do tri godine, i to razređenim tečnim đubrivom.

Čuvarkuća lekovita svojstva

Čuvarkuća sadrži sledeće sastojke – jabučna kiselina, sukcinska kiselina, izolimunska kiselina, tanini i biljna sluz. Biljka ima sledeća lekovita dejstva – diuretik, adstrigent, purgativ i emetik. Koristi se u obliku soka, premaza, masti, tinkture ili čaja.

Smrvljeni listovi čuvarkuće se primenjuju kao obloga za lečenje stanja kože, kao što su – opekotine, čirevi, rane, ujedi insekata, upaljene bradavice, ekcem i kurje oko.

Čuvarkuća za kurje oko daje dobre rezultate ukoliko je primenite na sledeći način: jedan oljušteni listić čuvarkuće staviti na kurje oko, te preko listića zalepiti flaster; ovo treba nositi preko dana, a uveče treba staviti nov listić – posle nekoliko dana, kurje oko će nestati.

Čuvarkuća biljka posebno pomaže u smanjenju upalnih stanja kože. Takođe je povezana sa lečenjem sledećih tegoba – bradavice, hemoroidi, upale sluzokože, upala grla itd. Razređen sok dobijen od smrvljenih listova čuvarkuće može da se koristi kao tečnost za ispiranje grla za lečenje afti i infekcija grla.

Čuvarkuća je takođe povezana sa tretmanom teške dijareje. Biljka se koristi interno u narodnoj medicini za lečenje dizenterije.

Čuvarkuća se koristi i za lečenje sledećih uslova – herpes zoster, upaljene oči, nesanica, neuralgija, infekcija glistama, glavobolja i menstrualne tegobe.

Čuvarkuća za uvo – sok iz listova ove biljke rastvara višak ušne tečnosti i tako čisti uvo, poboljšava sluh i sprečava nastanak grudvica. Kod bolova u uvu, ukapajte par kapi soka od čuvarkuće u uvo, odležite kratko i zatim okrenite uvo na suprotnu stranu i pustite da tečnost iscuri. Bol će uskoro nestati.

Čuvarkuća i med

Čuvarkuća i med su vrlo moćna kombinacija koja ima niz lekovitih dejstava. Ova smesa se priprema na sledeći način: operite 300 g svežih listova čuvarkuće, upijte višak vode sa mekom krpom i sameljite ih u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Sa drvenom ili plastičnom kašikom pomešajte ovako samlevene listove sa 500 g meda. Ovu smesu sipajte u teglu, poklopite, uvijte folijom ili tamnim papirom da zaštitite od svetlosti i držite 7 dana u frižideru. Tokom ovog perioda, poželjno je 2-3 puta promešati smešu. Ova količina sastojaka je dovoljna za tretman od 20 dana.

Doziranje

Čuvarkuća i med kao lek se uzimaju 3 puta dnevno po supena kašika i to na ovaj način:

  1. Jedna kašičica ujutru na prazan stomak, a zatim pola sata ne treba ništa da se jede ili pije.
  2. Jedna supena kašika između ručka i večere (najmanje 2 sata posle ručka, a najmanje pola sata pre večere)
  3. Jedna kašika pred spavanje.

Čuvarkuća i med za ciste na jajnicima – koliko dugo će lečenje trajati zavisi od veličine mioma ili ciste. Za manje ciste može biti dovoljna samo jedna kura od 20 dana, dok će lečenje većih mioma trajati duže. U slučaju srednjih i velikih mioma, lečenje mora trajati 3 meseca, a zatim proverite stanje. Ako primetite da su fibroidi smanjeni, napravite prekid od 2 nedelje i nastavite sa tretmanom još 3 meseca. Pored ovih ženskih tegoba, čuvarkuća i med za ciste na dojkama takođe daju odlične rezultate.

Čuvarkuća i med su inače jako prirodno sredstvo za detoksikaciju i čišćenje organizma od nagomilanih štetnih materija, tako da se mogu koristiti u tu svrhu. Onda će biti dovoljno uzimati dve supene kašike dnevno, po jednu ujutru i uveče. Ovaj recept je takođe odličan za jačanje metabolizma i stimuliše varenje, jača imuni sistem, deluje proiv zatvora, ublažava simptome uzrokovane zbog poremećaja štitne žlezde.

Čuvarkuća i med za želudac i čuvarkuća i med za hemoroide su još neke od primena ove lekovite kombinacije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!