Sadnja jagoda na otvorenom u proleće na foliji

Sadnja jagoda na otvorenom je svakako najpopularniji način uzgoja ovog voća. Generalno govoreći, jagoda spada u veoma adaptabilno voće i može se veoma uspešno uzgajati na različitim staništima. Svakako je poželjno da za sadnju jagoda izaberete pristupačnu lokaciju, a sadnja jagoda u bašti je prilično dobar izbor u svrhe lične upotrebe. Takođe je veoma važno da imate dostupnu vodu za navodnjavanje. Sorte ranijeg sazrevanja treba uzgajati na južnim ekspozicijama, sorte pune sezone na ravničarskim parcelama, a kasnije sorte na severnim padinama. Najpogodnije zemljište za uzgoj jagoda treba da bude ujednačene strukture i teksture.

Jagode možemo saditi u proleće

Zahvaljujući svojim karakteristikama, jagoda se može saditi cele godine. Međutim, sadnja jagoda u proleće je kod nas najviše zastupljena. Treba reći da ovo nije poželjno i sprovodi se samo onda kad se nije mogla obaviti jesenja sadnja. Sadnja jagoda u proleće treba da se obavi što ranije tokom ovog godišnjeg doba, a za sadnju se koriste živići koji su bili utrapljeni. Ovo nije toliko profitabilno i nema prinosa tokom prve godine. Prolećna sadnja jagoda je poželjna u područjima veće nadmorske visine i u severnim delovima.

Sadnja jagoda u vrtu podrazumeva da znate neke osnovne karakteristike ovog voća i kakvi uslovi gajenja mu pogoduju. Jagode vole dosta vlage i sunca. Morate znati da prinos jagoda zavisi neposredno od nege koju im dajete. Korov i crvi su najveće pošasti za jagode. Iz tog razloga, sadnja jagoda na otvorenom treba da se obavlja u leje u kojima je nešto bilo posađeno ranije, odnosno koje su i ranije bile kultivirane (izuzev gde je skoro bio posađen paradajz ili krompir).

Zemlju za uzgoj jagoda obogatite kompostom, tresetom i đubrivom. Kada je pH faktor zemlje za uzgoj jagoda u pitanju, on treba da iznosi od 5.8 do 6.2.

Sadnja jagoda u bašti podrazumeva da razmak između redova duž leje bude 1 m, a u okviru reda sadite biljke na odstojanju od 50 cm.

Rupa za sadnju treba da bude dovoljno duboka da primi čitav koren jagode. Kada stavite biljku u rupu i počnete da nasipate zemljište, pazite da ne zatrpate njen nadzemni deo.

Tokom leta zemlju prekrijte piljevinom ili sitnom korom drveta. Tokom prve sezone treba da uklanjate cvetove da biljka ne bi rađala – pa tako prve godine neće biti plodova, ali će sledeće i narednih godina biti veoma bolji prinos. Tokom zime se leje pokrivaju slamom.

Uzgoj jagoda na foliji

Uz klasično gajenje jagoda, sve je više popularan uzgoj jagoda na foliji. Kako ovaj sistem izgleda? Polazimo od dobro pripremljene zemlje za sadnju jagoda koja se pokriva PVC folijama. Ove folije treba probušiti i na njima se sade živići. Ukoliko se sadnja jagoda na foliji obavlja na većim parcelama, onda se koristi adekvatna mehanizacija – a na manjem prostoru, npr. u bašti se postavlja ručno. Ako upotrebljavate crnu foliju, zemlja mora da bude ravna ili malo nagnuta.

Folija mora biti dobro pričvršćena za zemlju kako je vetar ne bi pomerao ili oštetio. Rupe na foliji se buše uz pomoć nekog metalnog oštrog predmeta.

Ukoliko gajite jagodu kao jednogodišnju kulturu, onda treba da upotrebljavate tanju foliju, a ako je uzgajate kao višegodišnju – onda koristite foliju debljine 0.15-0.2 mm. Širine folije se obično kreću od 75 do 120 cm, a zavisno od širine folije se može saditi 1-2 reda. Na foliji širine 80 cm se sadi 1 red jagoda, a kod folije širine 120-140 cm se sadi 2 reda jagoda. Širina otvora na foliji za sadnju živića je najčešće 6-8 cm.

Najbolje rezultate daje dvoredna sadnja u pantljike, a može se sprovesti i troredna sadnja.

Sadnja jagoda na foliji se obavlja od sredine jula do kraja septembra. Navodnjavanje treba obavljati po sistemu “kap po kap“.

Pre same sadnje jagoda, đubrenje zemljišta se obavlja uz pomoć stajnjaka.

Prednosti upotrebe crne polietilenske folije u proizvodnji jagoda su:

– dobijaju se potpuno čisti plodovi,

– sprečava se njihovo truljenje,

– veći su prinosi,

– plodovi ranije sazrevaju,

– zemljište se brže i lakše zagreva,

– zadržava se vlažnost i smanjuje se isparavanje vode sa zemljišta,

– onemogućen je razvoj korova,

– ne upotrebljavaju se herbicidi

– jeftinija proizvodnja,

– berba se izvodi brže i lakše.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!