Šta se seje u oktobru i novembru u bašti. Koje povrće dobro podnosi niske temperature?

Oktobar već mnogo godina unazad zna da bude lep i sunčan, sa prijatnim temperaturama i kažemo da je to produžetak leta ili Miholjsko leto. Ovakvi uslovi nam izuzetno pogoduju za radove u bašti i jesenju setvu povrtarskih kultura. Ako imate prostora za povrće zašto ga ne iskoristiti i tokom zimskog perioda. Evo šta mi predlažemo da posejete u jesen i berete u proleće.

Spanać

Ako posejete ozimi spanać na otvorenom u oktobru, možete očekivati berbu na proleće, negde u aprilu ili maju. Spanać je poznat po tome što veoma dobro podnosi niske temperature, tako da bez problema pregura zimu. Izdržava mraz do -8, a ako su dobro ukorenjene biljke prekrivene snežnim pokrivačem može da podnese i -20. Spanać se seje u redove u dobro pripremljeno, plodno zemljište. Razmak između redova treba biti 25 centimetara, a dubina setve za spanać je 3-4 centimetra. U bašti se spanać seje ručno. Nakon nekog vremena biljke se proređuju, tako da razmak između biljaka u redu bude 10 centimetara. Spanać voli vodu, pa ga treba često zalivati, osim kad je mraz. Bere se kad formira lisnu rozetu od 6 listova pa nadalje, a pre formiranja cvetnog stabla. Kada se ubere svež treba da se iskoristi u roku od 5 dana. U frižideru može da se čuva duže, a može se i blanširati pa zamrzavati.

Grašak

Iskustva su pokazala da je baš dobro posejati grašak u jesen. Jesenjom setvom graška postiže se bolji prinos i veći kvalitet. Setvu graška u jesen najbolje je obaviti u novembru. Ne treba žuriti sa setvom graška, jer on do zime treba da naraste svega 10 centimetara. Tako male biljke su otporne i dobro podneose niske temperature, čak do -15. Ako se porani sa setvom i do zime narastu velike biljke, one bi mogle da izmrznu, jer su manje otporne. Grašak se seje u redove, a međuredni razmak je 20-30 centimetara, a razmak u redu 5 centimetara. Dubina setve je 3-5 centimetara. Mahune graška u proleće dospevaju za berbu, a time se prostor u bašti oslobađa za neke druge povrtarske kulture, kao što su paradajz, krastvac i paprika, koje mogu da se sade odmah posle graška.

Majski luk srebrnjak

Tokom meseca oktobra možete posejati i majski luk srebrnjak, koji je karakteristične bele boje. Setva se obavlja u redove. Međuredno rastojanje je 25 centimetara, a razmak u redu je 5 centimetara. Kao mladi luk se bere u rano proleće i tako se proređuje, a već krajem maja ili početkom juna dospeva za vađenje glavica. To je pogodno za bašte, jer se oslobađa zemljište za povrće koje se sadi u maju i junu.

Beli luk

Optimalno vreme za jesenju setvu belog luka jeste oktobar mesec. Sadite beli luk u redove na razmak oko 30 centimetara, a razmak u redu 7 centimetara. Dubina sadnje je takva da čen treba da pokriva 2 centimetra zemlje. Odlično podnosi niske temperature i zimu. Kad je mraz onda miruje, a već u rano proleće krene sa intenzivnim rastom, jer je dobro ukorenjen. Prednost jesenje sadnje belog luka je što ranije dospeva za branje, a ko se bavi proizvodnjom za prodaju kaže da se postiže bolja cena.

Peršun

Peršun može da se seje ili još bolje da se sadi iz rasada u oktobru i novembru. U pitanju je veoma otporna biljka koja može izdražati mraz do -20. Seme peršuna klija na 2 stepena, optimalna temperatura za rast biljke je 18 stepeni, a može uspešno da prezimi u zemlji. Tako da ako posejete peršun na jesen i proleće, možete imati svež peršun kao začin tokom cele godine.

Matovilac

Od septembra pa na svakih 10 dana možete sejati matovilac, ako imate mesta u vrtu. To je salata koja se u našim krajevima može uspešno uzgajati tokom zime, a obzirom na to da su poslednjih godina zime dosta blage to mu još više pogoduje. Otporan je na niske temperature i retko izmrzne. Seje se u redove na razmak od 10-20 centimetara. Matovilac niče za 10 dana posle setve, a za berbu dospeva već posle 60-80 dana. Prilikom berbe ne moraju da se čupaju cele rozete, nego može da se seče i uzimaju se samo listovi, a iz potkraćenih stabljika kreću novi izdanci. Matovilac obiluje vitaminom C što nam u zimskom periodu svakako treba.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!