Posadite sad i uživajte u plodovima na proleće. Evo šta se sadi u jesen

Ako ste mislili da je ovogodišnja sezona sadnje u bašti gotova, varate se. Postoji povrće koje se sadi u jesen na otvorenom, uspešno pregura zimu i beremo ga kao rano povrće na proleće. Zato ako imate zemlju, obavezno probajte jesenju sadnju. Jesenja setva ili sadnja povrća na otvorenom, može se obaviti u oktobru i novembru, u zavisnosti kad vremenske prilike to dozvoljavaju. Po potrebi se povrće tokom zime može pokrivati agrotekstilom, odnosno agril folijom, koja ga štiti od jakih mrazeva.

Grašak

Grašak je idealno posejati u jesen. Jesenja setva graška omogućava veći i kvalitetniji prinos. Treba odabrati odgovarajuće sorte za jesenju setvu. Grašak je prilično otporan na niske temperature. Setva graška na otvorenom se obavlja u gredice sa dobro pripremljenom zemljom. Optimalan rok za setvu je druga polovina oktobra, mada može i kasnije ako pogoduju vremenske prilike.

Peršun

Peršun je u jesen najbolje posaditi kao rasad. Sadnju obaviti u oktobru ili novembru. Odlično podnosi niske temperature i može da preživi jake mrazeve. Uzgaja se zbog korena i lišća. U zavisnosti od toga koji želimo, biramo sorte korenaše ili peršune liščare.

Beli luk

Odaberite kvalitetan semenski materijal i obavite sadnju belog luka u drugoj polovini oktobra ili prvoj polovini novembra. Posadite ga u plodnu i dobro pripremljenju zemlju. Posadite ga na parceli na kojoj su kao prethodi usevi bili šargarepa, krompir, kupusnjače, krastavci ili tikvice. Dobro podnosi niske temperature, tako da bez problema može da prezimi na otvorenom.

Crni luk

Isto kao i beli i crni luk može da se uzgaja preko zime. Sadnja arpadžika se obavlja krajem oktobra. Za jesenju sadnju preporučuje se srebrenjak, koji je baš otporan na niske temperature, mada mogu i druge sorte. Mladog luka će biti već u rano proleće, a u maju se vade glavice.

Salate

Neke salate se seju na jesen i uspešno se mogu uzgajati preko zime. Na primer matovilac i neke sorte salate puterice. Raspitajte se i odaberite odgovarajuću sortu, te uživajte u salati tokom zimskog perioda i na proleće.

Lukovice cveća

Lukovice cveća, kao što je lala, narcis, zumbul i sl. sade se upravo u oktobru i novembru. U dobro pripremljenom, rastresitom zemljištu iskopajte rupe, stavite lukovice i zatrpajte. Na proleće ćete da uživate u prekrasnom cveću.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!