Semenski luk arpadžik sadnja sorte cena

Ako ste planirali da sami proizvedete sopstveni luk, biće najbolje da sadite arpadžik. Arpadžik je semenski luk, koji izgleda isto kao glavica luka samo minijaturna. Arpadžik se kupuje u poljoprivrednim apotekama, a cena je od 200 din/kg pa naviše. Imamo različite sorte. Po bolji možemo ih podeliti na žuti ili narandžasti luk, crveni ili ljubičast luki i srebrenjak koji je ustvari bele boje. Kada se posadi vrlo brzo niče, a onda ubrzo eto i mladog luka za branje. Za vađenje glavica luka, potrebno je bar 4 meseca, koliko traje period vegetacije.

Sadnja arpadžika

Sadnja arpadžika može da se obavi u jesen ili proleće. Kada govorimo o prolećnoj sadnji, treba je obaviti što ranije čak u februaru mesecu, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, ako ne onda obavezno do kraja marta. Pre sadnje obavezno dobro pripremite zemljište. Tlo treba da je plodno i rastresito, od toga nam zavisi prinos. Luk se obično sadi u redove na razmak oko 30 cm. Razmak između arpadžika u redu treba biti od 5 – 10 cm. Ako posadite na 5 cm onda proređujete, tako što svaki drugi izvadite i koristite kao mladi luk, a ostalo ostavite do kraja vegetacije za glavice. Oko luka nema mnogo posla. Luk je pogodan za proizvodnju bez hemijske zaštite. Nije potrebno navodnjavanje. Ponekad je potrebno pljeviti, odnosno osloboditi ga od korova.

Holandski žuti arpadžik

Ovaj semenski luk je srednje rana sorta. Period vegetacije traje oko 120 dana. Glavice luka su krupne, čvrste i pljosnatookruglog oblika. Dostižu 80-90 g. Odlikuju se umerenom ljutinom. Koristi se svež i termički se obrađuje, za pripremu jela. Odlično se skladišti.

Ptujski crveni arpadžik

Najpoznatija slovenačka sorta luka. Ova sorta je srednje kasna. Dobro podnosi sušu. Glavice su spolja sa crvenoljubičastom ljuskom, a takav je i mesnati deo, prošaran belim. Prilično je ljut. Koristi se za kuvana jela, ali isto tako i u salatama. Lako se i dobro čuva.

Majski srebrenjak arpadžik

Lukovice su sasvim bele boje, sočne i pljosnate. Proizvodi se iz rasada, direktnom setvom i iz arpadžika. Kad je u pitanju majski srebrenjak sadnja arpadžika se obavlja u jesen, do kraja oktobra. Pogodan je posebno za proizvodnju mladog luka u rano proleće, pa se tako tržište snabdeva mladim lukom. Koristi se i za glavice u maju, ali se nešto teže čuva.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!