Prskajte biljke ovim uljem, uništava štetočine i sve je popularnije u organskoj poljoprivredi

Izazov u današnjoj poljoprivredi je da se povećaju prinosi, ali bez štete po životnu sredinu. U sadašnjoj praksi suzbijanje štetočina se vrši uglavnom upotrebom hemikalija, često i prekomernom. Rezultat toga može biti zagađenje životne sredine, stvaranje otpornih štetočina i kontaminirani plodovi. Mnogi su se interesovali, čime bi mogli da prskaju biljke, da deluje protiv štetočina, ali da je prirodno. I evo, otkrivamo vam nim (neem) ulje. To je prirodni pesticid, prava alternativa veštačkim pesticidima.

Šta je nim ulje

Nim ulje se dobija od nim drveta, koje potiče sa indijskog podkontinenta, a poznato je u celom svetu kao značajan biopesticid za suzbijanje štetočina, mada ima i druge namene za ljudsko zdravlje i u kozmetici. Ulje nima sadrži najmanje 100 biološki aktivnih jedinjenja. Među njima su glavni sastojci triterpeni poznati kao limonoidi. Najvažniji je azadirahtin, koji je izgleda razlog 90% učinka na većinu štetočina. Među botaničkim insekticidima koji su prisutni, ulje nima je najmanje toksično za ljude, kao i za korisne insekte. S druge strane ima obećavajuće dejstvo na štetočine. Nim ulje se smatra kontaktnim insekticidom sa širokim spektrom delovanja.

Upotreba nima u poljoprivredi

U poljoprivredi upotreba nima nije ništa novo. Tradicionalni sistem uzgoja biljaka u Indiji je koristio nim, za suzbijanje štetočina i snabdevanje biljaka hranjivim sastojcima. Potom se upotreba nim ulja u poljoprivredni proširila i u druge delove sveta. Ulje koje se dobija iz semena drveta nima, može poremetiti životni ciklus insekata u različitim fazama, od jajašaca, larvi do odraslih jedinki. Ispoljava dejstvo i kao prirodni fungicid, te deluje protiv plesni i ostalih gljivičnih infekcija na biljkama. Naučna istraživanja su utvrdila da je nim siguran za ljude, te nema rizika od upotrebe, a može se koristiti tokom čitave sezone. Nim se dokazao i kao đubrivo, jer prisutna jedinjenja poboljšavaju kvalitet zemljišta.


Kako napraviti insekticid od ulja nima

Na 1 L vode ide jedna velika kašika nim ulja i nekoliko kapi ekološkog detrdženta za pranje sudova. Detrdžent ima ulogu da omogući duže zadržavanje ovog sredstva na biljkama. Za pravljenje većih količina, treba samo proporcionalno povećavati sastojke. Pomešati sve u prskalici i tretirati biljke koje su napadnute ili preventivno. Može se koristiti u zatvorenom i u bašti, jer je bezbedno sredstvo za ljude. Dobro isprskati biljke sa svih strana, a možete i zemlju oko biljaka. Pripremljeno sredstvo za prskanje potrošite istrog dana. Ne treba očekivati čuda, jer ulje nima ne deluje tako brzo i možda će biti potrebno više tretiranja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!