Peršun – kako se pravi čaj od peršuna priprema

Peršun je veoma lekovita biljka, koja obiluje vitaminima i mineralima, te ju je veoma poželjno koristiti u svakodnevnoj ishrani. Uzgoj peršuna nije uopšte komplikovan. Osnovne vrste peršuna su peršun korenaš i peršun lišćar. Da napravite čaj od peršuna priprema je vrlo jednostavna, a najbolje je da koristite sveže listove ove biljke. Prednosti konzumacije čaja od peršuna su zaista mnogobrojne. Čaj od peršuna za mršavljenje daje odlične rezultate.

Gajenje peršuna

Glavne vrste peršuna su:

  • peršun lišćar (ima razvijenu lisnu rozetu)
  • peršun korenaš (ima razvijen vretenast koren).

Ukoliko vas interesuje uzgoj peršuna, zavisno od njegove vrste – razičite su mu i potrebe. Peršun korenaš zahteva duboka, rastresita i normalno vlažna zemljišta. Peršun treba da se gaji u plodoredu, budući da iscrpljuje zemljište. Na istoj parceli se može ponovo uzgajati nakon 2 godine.

U cilju gajenja peršuna korenaša najpre treba dobro pripremiti zemljište, jer se njegovo veoma sitno seme seje direktno i površinski. Obrada zemljišta treba da počne odmah nakon uklanjanja prethodnog useva. Zemljište za uzgoj peršuna je potrebno duboko uzorati u jesen, a predsetvenu pripremu bi trebalo da izvršite u proleće.

Peršun korenaš se seje obično u proleće, mada može i krajem leta ili u jesen, u redove na rastojanju od 30-40 cm. Seme peršuna treba postavljati na dubinu od 2-3 cm. Seme peršuna bi trebalo da iznikne za oko 3 sedmice. Održavanje i nega peršuna kasnije podrazumevaju:

Kada je u pitanju peršun lišćar, moramo reći da on nema nekih naročitih zahteva prema sastavu zemljišta. Uglavnom se uzgaja kao glavni usev zbog dugog perioda vegetacije. Ukoliko se poseje u proleće, setva treba da započne čim to dozvole vremenske prilike. Seme peršuna lišćara je takođe veoma sitno, pa bi ga trebalo sabiti valjanjem. Seje se na dubinu od 2-3 cm, sa razmakom između redova koji treba da iznosi od 20-30 cm.

Kako napraviti čaj od peršuna

Čaj od peršuna se priprema od listova ove biljke, koje treba ubrati u proleće, pa opet u jesen. Čaj od peršuna možete napraviti kako od svežih, tako i od sušenih listova, mada se više preporučuje korišćenje svežih listova. hladan ili topao.

Čaj od peršuna: priprema:

Prelijte 1 supenu kašiku svežeg ili sušenog peršuna sa 200 ml ključale vode. Nakon toga, poklopite čaj i ostavite da odstoji 10-15 minuta, a onda ga pijte minimum 3 puta dnevno pre obroka. Konzumira se topao, osim ukoliko ne želite da dodate limun i med – kada treba sačekati da se ohladi.

Za šta je dobar čaj od peršuna

Čaj od peršuna je prepun vitamina i minerala, naročito vitaminima A, C i B, kao i gvožđem – te na taj način deluje veoma pozitivno na naš organizam. Njegovo najpoznatije dejstvo je diuretičko, što znači da podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Upravo iz tog dejstva proističe čitav niz njegovih upotreba u lekovite svrhe. Čaj od peršuna je, stoga, odličan lek za tretman urinarnih infekcija, artristisa i reumatizma, gihta, kamena u bubregu, bolesti žučne kese.

Takođe ima i antioksidativno dejstvo, te se upotrebljava za čišćenje organizma, dovodi do snižavanja nivoa holesterola u krvi, snižavanja krvnog pritiska. Može da reguliše menstrualni ciklus, dobar je kod fizičke iscrpljenosti i za lečenje kožnih problema. Budući da je bogat gvožđem, čaj od peršuna se koristi i za lečenje anemije. Može da sprečava i rast kancera.

Sve više se koristi čaj od peršuna za mršavljenje i protiv celulita, pre svega zbog svog dejstva da podstiče izbacivanje viška tečnosti iz tela, te pročišćava organizam i ubrzava gubljenje suvišnih kilograma. U cilju mršavjenja, možete koristiti čaj od peršuna 3 puta dnevno. Morate znati da uz pomoć ovog čaja možete izgubiti najviše 1-2 kg, pa se on posebno preporučuje kao dopunski tretman za mršavljenje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!