Zimska rezidba voćaka za početnike, vreme izvođenja i saveti

Zimska rezidba voćaka radi se tokom perioda zimskog mirovanja, kada nema vegetacije. Rezidba voćaka je samo jedna mera u nizu neophodnih mera (zaštita od bolesti i štetočina, obrada zemljišta, navodnjavanje, đubrenje), koje moramo obaviti, ako želimo kvalitetne plodove, redovan i dobar prinos. U zavisnosti od vrste voća, rezidba može biti manje ili više zahtevan posao.

Kada se orezuje voće

Rezidba voćaka se obavlja od opadanja lišća pa do kretanja vegtacije, odnosno novog olistavanja u proleće. Za jabučasto voće, može od decembra pa do početka vegetacije. Koštičavo voće je ipak nešto osetljivije na jak mraz, pa ga je bolje orezivati pred početak vegetacije. Zimska rezidba se radi kada je spoljna temperatura vazduha iznad 0 stepeni.

Tipovi rezidbe voćaka prema starosti zasada

U zavisnosti od starosti zasada, sprovode se sledeći tipovi rezidbe:

– Rezidba  voćaka za formiranje uzgojnog oblika (oblik krune može biti vaza, piramida, poboljšana piramida, vretenasti žbun, žbun, vitko vreteno…)
– Rezidba voćaka u rodu
– Rezidba voćaka radi podmlađivanja voćnjaka

Možda će vam trebati i saveti za orezivanje vinove loze

Pravila orezivanja

Bolesne, oštećene i suve grane treba ukloniti. Ove grane se seku do kraja.
Zimska rezidba voćaka obuhvata zahvate kao što su proređivanje, prekraćivanje i povijanje grana.
Neke grane se uklanjaju radi proređivanja, pa se time utiče na gustinu grana u krošnji. Ovim proređivanjem omogućava se bolja osvetljenost unutar krune.
Prekraćivanje sadnice se radi posebno prilikom formiranja uzgojnog oblika u prvoj godini po sadnji. Vrši se prekraćivanje na pupoljku, koji ima bočni položaj. Time postižemo otvaranje krune. Seče se nekoliko milimetara iznad vršnog pupoljka, sa blago zakošenim rezom, nasuprot pupoljku.
Povijanje grana za cilj ima smanjenje snage rasta, stvaranje više rodnih grančica i brže plodonošenje.
Vertikalan položaj grana znači i jak prirast, a odlaže rađanje. Grane koje rastu vertikalno unutar krune su vodopije i treba ih uklanjati. Vodoravan položaj grana znači i jači porast grančica iz pupoljaka, odozgo i u osnovi grane.
Najravnomerniji porast grančica iz svih pupoljaka po osnovnoj grani, dešava se kad je grana pod uglom od 45%.

Značaj rezidbe

Rezidba voćaka je važna, jer od nje zavisi uspešnost bavljenja ovim poslom, a u mnogim slučajevima se ne poklanja rezidbi dovoljna pažnja. Voćke koje se redovno i pravilno orezuju nesumnjivo bolje rađaju. Orezane voćke imaju dobru provetrenost i osvetljenost krune, a to je isto dobro za kvalitet plodova i prinos, kao i za dobro zdravlje voćke. Kruna koja je pregusto obrasla grančicama je nedovoljno osvetljena i u njoj se dugo zadržava vlaga nakon kiše, pa su takve voćke sklonije bolestima.
U prvoj godini nakon sadnje, mnogi zaborave da potkrate sadnicu ili je ne skrate na odgovarajuću visinu. U tom slučaju voćka bez potrebe raste u visinu. Krošnja se formira sama od sebe i posle je otežano i orezivanje. Često se dešava da ljudi ne vode računa o pravilnom formiranju krune, pa se iz stabla razvija više grana nego što je optimalno da bude. Rezidba može i da smanji prinos, ako se nestručno sprovodi. Ukoliko se ne prepoznaju rodne grančice, rezidba može imati negativne efekte.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!