Zelena rezidba kruške u toku vegetacije

Kod kruške u vreme toplih meseci tokom vegetacije dolazi do intezivnog razvoja štetočina koje napadaju ovu voćnu vrstu, a time i ugrožavanja proizvodnje u vidu smanjenja kvaliteta, što se tiče dobijenih plodova. Iz ovog razloga je bitno da se pomogne zaštitarima za efektivno delovanje preparata, a to se postiže zelenom rezidbom kruške u vidu uklanjanja suvišnih mladara u toku vegetacije, bar jednom u sezoni ako ne i više puta. Zahvati ove prirode se izvode sredinom vegetacije i to od početka jula do sredine avgusta. Međutim u praksi u zavisnosti od reona, lokaliteta, vremenskih prilika u nekim slučajevima je mnogo ranije, pa je potrebno uraditi krajem maja i u toku juna meseca. Zahvati koji se izvode u toku aktivne vegetacije na kruni voćnog stabla kruške su pinsiranje mladara, proređivanje (očehnjivanje) mladara, i savijanje mladara, a u manjoj meri prekraćivanje mladara, rovašenje mladara i prikraćivanje grana.

Pinsiranje mladara

Pinciranje mladara je zahvat koji se izvodi kod mladih voćaka pri palmetisanju grana u cilju ublažavanja konkurencije u rastu između mladara obično se izvodi makazama a može i lako zeljasti deo odstraniti i prstima.

Proređivanje (očehnjivanje)

Proređivanje ili očehnjivanje mladara podrazumeva potpuno odstranjivanje i glavni cilj je odstranjivanje suvišnih mladara, i ovaj zahvat se naziva i izolacijom produžnice i vodilje osnovnih skeletnih grana. Ovom načinu treba postupiti blagovremeno i to pre odrvenjavanja baze mladara kada se i pored makaze i rukom mogu lako ukloniti.

Savijanje mladara

Savijanje mladara se izvodi u cilju formiranja ugla grananja mladara od kojih će se u narednim godinama formirati skeletna ili poluskeletna grana ili ravnomernijeg obrastanje grana i diferencijacija rodnih elemenata.

Svi ove pomotehničke zahvate je potrebno na vreme uraditi u cilju ublažavanja bujnosti i adekvatnoj zaštiti voćnih stabala u cilju dobijanja krupnih, kolorisanih i kvalitetnih plodova koji će na tržištu ostvariri dobru cenu i siguran plasman.

mr Aleksandar Mitić

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!