Plavi kamen za prskanje voća i povrća

Šta je plavi kamen i za šta se koristi

Plavi kamen ili modra galica hemijski jeste bakar sulfat – sastojak koji se koristi za pripremu bordovske čorbe. Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid koji se koristi za prskanje vinove loze, voćaka, povrtarskih i dekorativnih biljaka. Primenjuje se u različitim periodima godine i dobro prijanja za objekat koji se tretira. Bordovska čorba se takođe koristi i u organskoj proizvodnji.

Plavi kamen za prskanje paradajza i plavi kamen za prskanje vinove loze se naročito često koristi i daje izvanredne rezultate.

Ubrzo nakon otkrića, bordovska čorba je postigla odličan uspeh u suzbijanju plamenjače vinove loze. Sada se bordovska čorba upotrebljava za suzbijanje preko 50 biljnih bolesti na oko 46 različitih biljnih vrsta. Odlikuje se izraženom postojanošću i upravo to je odvaja u odnosu na druge bakarne preparate.

Plavi kamen upotreba: protiv uzročnika monilioze koštunjavih voćaka (kajsija, breskva, šljiva, višnja i trešnja), pagavosti lišća i krastavosti plodova kruške, antraknoze, kestenjaste pegavosti maline, šupljikavosti lišća i krastavosti plodova kajsije i drugih koštunjavih voćaka, korvdžavosti lista breskve, rogača šljive, bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, drugih bakterioza voćaka (Pseudomonas spp. , Xanthomonas spp.), ekskorioze vinove loze, eutipoze vinove loze.

Bordovska čorba karenca iznosi:

  • 35 dana vinova loza (vinske sorte) i 21 dan stone sorte
  • 14 dana krompir, paradajz, patlidžan i hmelj
  • 28 dana luk, bundeva, lubenica
  • 42 dana kupusnjače i celer, OVP voćke i krastavci (do početka cvetanja).

Karenca je vremenski period koji je neophodan za razgradnju pesticida pri normalnim ekološkim uslovima, računajući od trenutka primene.

Kako se pravi bordovska čorba

Plavi kamen i kreč su osnovni sastojci bordovske čorbe.

Za dobijanje 100 litara 1% bordovske čorbe su potrebni sledeći sastojci:

1 kg bakar-sulfata (plavi kamen)

0,4 kg negašenog (živog) kreča ili 1.2 kg gašenog kreča

Priprema: negašeni kreč prvo treba zagasiti u trostruko većoj količini vode. Od 100 litara vode iz bureta morate da odvadite 10 litara da se razmuti kreč, dok u drugih 10 litara vode treba rastopiti plavi kamen. Kada razmutite kreč, procedite ga kroz ređe platno i sipajte ga uz mešanje u bure sa vodom da dobijete krečno mleko. Kada rastvorite plavi kamen u drugih 10 litara vode, sipajte to u bure sa krečnim mlekom.

Napomena: uvek treba sipati rastopljeni plavi kamen u bure sa krečnim mlekom, a ne obrnuto!

Rastopljeni plavi kamen se sipa u krečno mleko uz mešanje, pa kada to obavite – vaša bordovska čorba je spremna za upotrebu.

Bordovsku čorbu treba upotrebljavati sveže pripremljenu, dakle odmah nakon pripreme – budući da stajanjem gubi fungicidno delovanje. Ipak, možete je i stabilizovati dodavanjem 250 g šecera na 100 litara bordovske čorbe i tako pri normalnim uslovima može zadržati svoju aktivnost i do nekoliko dana.

Gde kupiti plavi kamen i koliko košta

Plavi kamen cena za 1 kg je oko 600 dinara, a možete ga kupiti u poljoprivrednoj apoteci.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!