Mankogal fungicid uputstvo doziranje cena

Mankogal je široko primenjivani nesistemični fungicid i koristi se za zaštitu voća, povrća, vinove loze i ratarskih kultura. Mankogal deluje preventivno i nije moguća rezistentnost na njega. Aktivna materija je mankozeb. Imamo Mankogal 80 i Mankogal S. Proizvođač je Galenika fitofarmacija.

Mankogal 80

Mankogal 80je nesistemični fungicid širokog spektra. Suzbija prouzrokovače bolesti u voćarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu i povrtarstvu. Prodaje se u vidu kvašljivog praška. Sadržaj aktivne materije je 800g/kg. Prodaje se u pakovanjima od 25 g, 250 g, 1 kg i 25 kg. Za mankogal cena pakovanja od 25 g je od 50 dinara pa na više. Kad je u pitanju mankogal doziranje je od 2-3,5 kg/ha.

Mankogal 80 primena

Jabuka i kruška – čađava pegavost lišća i krastavost plodova, u koncentraciji 0,2-0,25%, sa vremenom primene tokom vegetacije pre sticanja uslova za stvaranje infekcije.
Šljiva – plamenjača, u koncentraciji 0,2-0,25%, tokom vegetacije preventivno po precvetavanju, zavisno od postojanja uslova za infekciju.
Trešnja i višnja – mrka pegavost lišća, u koncentraciji 0,2-0,25, tokom vegetacije preventivno po precvetavanju, zavisno od postojanja uslova za infekciju.
Vinova loza – plamenjača, crna pegavost;  u koncentraciji 0,25; po pojavi prvih uljnih pega primarnih zaraza, pre sticanja uslova za sekundarnu infekciju početkom vegetacije, u vreme porasta pupoljaka
Duvan – plamenjača, u koncentraciji 2-2,5 kg/ha, preventivno pre sticanja uslova za zarazu.
Krompir i paradajz – crna pegavost, plamenjača; 2-2,5 kg/ha, tretira se preventivno pre sticanja uslova za zarazu a najkasnije po pojavi prvih simptoma.
Pšenica i ječam – pegavost lista i klasa, rđa; koncentracija 3,5 kg/ha, 2,5 kg/ha, tretiranjem u fazi vlatanja i klasanja, pre sticanja uslova za zarazu, najkasnije po pojavi prvih simptoma.
Jagoda – siva pegavost lista jagode, 2 kg/ha, od početka vegetacije do porasta prvih plodova tipične veličine ili posle berbe po pojavi prvih simptoma, pre sticanja uslova za širenje oboljenja.
Kupus – plamenjača kupusa, 2 kg/ha, preventivno pre sticanja uslova za infekciju a najkasnije po pojavi prvih simptoma.
Krastavac – plamenjača, 2 kg/ha, preventivno pre sticanja uslova za infekciju a najkasnije po pojavi prvih simptoma.
Paprika – plamenjača, 2 kg/ha, preventivno pre sticanja uslova za infekciju a najkasnije po pojavi prvih simptoma.
Šargarepa –  crna pegavost lista, 2 kg/ha, preventivno pre sticanja uslova za infekciju a najkasnije po pojavi prvih simptoma.

Maksimalan broj tretiranja tokom jedne godine je 3 puta za sve osim za kupus (2 puta). Zaštitno delovanje preparata je od 7 – 14 dana u zavisnosti od vremenskih uslova.

Mankogal 80 karenca

7 dana za šargarepu
14 dana za krompir, paradajz, krastavac i paprika
21 dan za jabučasto i koštičavo voće, duvan, stone sorte loze, kupus i jagodu
42 dana za vinske sorte vinove loze, pšenicu i ječam

Mankogal S

Mankogal S se koristi za zaprašivanje semena, kao nesistemični fungicid. Primenjuje se na pšenicu, kukuruz i šećernu repu. Aktivna materija je mankozeb i to 600 g/kg. Pakovanje Mankogal S je 200 g, a cena oko 300 din. Kad je u pitanju Mankogal S doziranje primenjuje se 200g ma 100 kg semena i 800g na 100 kg semena. Karenca je obezbeđena vremenom i načinom primene.

Mankogal S primena

Pšenica – radi suzbijanja prouzrokovača glavnice i snežne plesni, u količini 200g na 100 kg semena.
Kukuruz – radi suzbijanja prouzrokovača gukaste gari, truleži korena, pepeljaste pegavosti, ružičaste plesnivosti klipa i truleži; u količini 200 g na 100 kg semena.
Šećerna repa – radi suzbijanja prouzrokovača plamenjače, truleži i sive pegavosti lišća, u količini 800 g na 100 kg semena.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!