Divlji kesten u rakiji – tinktura za vene kapilare i zglobove recept

Divlji kesten je prisutan u mnogim farmaceutskim preparatima. Znate one reklame, kapi za proširene vene i izražene kapilare, lek za hemoroide, te mast za zglobove, pa krema protiv bolova i sl. Svi ti proizvodi ga sadrže. Svake godine tone i tone divljeg kestena propadaju, jer ga niko ne koristi. Zašto ne bi napravili tinkturu ili narodski rečeno divlji kesten u rakiji, pa tako imali lek za mnoge zdravstvene probleme, tokom čitave godine.

Karakteristike

Divlji kesten ili Aesculus hippocastanum je listopadno drvo, koje može porasti 30 m u visinu. Koren je dobro razvijen, a krošnja široka, razgranata i gusta. Kora divljeg kestena je tamnosmeđa i debela oko 1 cm. Listovi su suprotni, na dugim peteljkama. Oblik im je takav, da su do peteljke suženi, a do vrha nešto širi. Cvetovi su krupni, beli i grupisani su u piramidalne cvasti. Cveta kratko u aprilu ili maju. Plodovi su okrugli i krupni, prečnika od 5-7 cm, a imaju bodljikavu koru. Unutar se nalaze 1, 2 ili 3 semenke sjajnosmeđe boje. Zrele su u septembru i oktobru.

Gde ima divljeg kestena–stanište

U prirodi raste u čitavoj jugoistočnoj Evropi. Dosta je uzgajan kao ukrasno drvo, tako da ga ima i u gradskim sredinama, po parkovima i drvoredima. Neko ga i uzgaja na svom imanju.

Uzgoj divljeg kestena

Za uzgoj divljeg kestena potrebno je dosta prostora. Treba imati u vidu da je to veliko drvo. Uglavnom ga ljudi sade kao ukrasno drvo, da pravi prirodnu senku. Razmnožava se lako, semenom, koje proklija za 20-30 dana. Za divlji kesten pogodno je zemljište kao šumsko, vlažno, duboko, humusno tlo. Dobro podnosi sušna leta i hladne zime. To je medonosna biljka, dobra paša za pčele, koje sakupljaju dosta nektara. Ovaj med lako kristalizuje i nema boju. Divlji kesten se ne jede kao pitomi, ali ga u ishrani koriste divlje životinje. Ljudima je koristan za pripremu lekovitih preparata, kao što je tinktura od divljeg kestena. Konjska mast protiv bolova sadrži divlji kesten. Poznat je u narodu i kao prirodni insekticid i repelent (tera moljce).

Kako se pravi tinktura od divljeg kestena

Za ovaj recept najbolje je držati divlji kesten u rakiji, mada može da se koristi votka ili alkohol. Za tinkturu semenke divljeg kestena se sakupljaju u jesen, recimo u septembru mesecu. Alternativno mogu se koristiti kora i listovi divljeg kestena za tinkturu, ali onda treba paziti da se ne ošteti drvo. Ipak je najjednostavnije uzeti seme. Dovoljno je 5-6 komada. Iseku se na četvrtine ili još bolje na kriške. Njima se ispuni dobar deo tegle, a zatim se preko nalije rakija. Zaklopiti teglu i ostaviti tako da stoji 3 do 4 nedelje. Povremeno protresite teglu. Kad dođe vreme procedite i tinktura od divljeg kestena je spremna za upotrebu.
Ima varijacija na ovaj recept gde se osim divljeg kestena u rakiju dodaju menta i ruzmarin ili neke druge biljke. Menta ima svojstvo da hladi, a ruzmarin da poboljšava cirkulaciju, pa se to fino uklapa u dejstvo divljeg kestena. Oko kombinovanja ovih biljaka u tinkturi, najbolje da se posavetujete sa najbližim herbalistom ili sa nekim ko već ima praktična iskustva. Isto važi i oko upotrebe tinkture.

Upotreba tinkture od divljeg kestena

Aktivni sastojak, koga ima dosta u semenkama divljeg kestena, je saponin escin. Escin deluje jako korisno na zidove vena i kapilara i zato je divlji kesten za vene i kapilare dobar i ovako u vidu tinkture. Ona se koristi u lečenju varikoznih vena, zatim kod oticanja nogu i grčeva u listovima. Primenjuje se na umorne, teške i bolne noge, ali i za hemoroide. Tinktura divljeg kestena se nanosi i na zglobove i uopšte na telo protiv reumatskih bolova. Uvek se nanosi spolja, jer spoljna upotreba divljeg kestena je sigurna. Masirati bolna mesta, po nekoliko puta dnevno. Ovo je izvrsna zamena za analgetske kreme i masti protiv bolova iz apoteke. Oralna primena se ne savetuje, jer je toksičan, pa je moguće povraćanje, proliv i nesvestica, a može doći i do oštećenja jetre i bubrega.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!