Karolina riper – najljuća paprika na svetu – uzgoj seme cena

Karolina riper (Carolina Reaper) je sorta ljute paprike, prvobitno nazvana HP22B. Crvena je i izgleda neugledno, kao sažvakana, sa malim izraštajem na vrhu. Poznata je po tome što drži Ginisov rekord iz 2013. kao najljuća paprika na svetu. Osim što je najljuća, izgleda da je to i najskuplja paprika. Uzgoj ove čili paprike je moguć i kod nas, a ima i da se nabavi Karolina riper seme.

Paprika rekorderka

Kad je u pitanju Karolina Riper paprika, ljutina ili pikantnost koja se detektuje prilikom konzumiranja, proizilazi iz količine prisutnog kapsaicina, koji direktno utiče na intenzitet ljutine paprike. Najljući pojedinačni primerak ove paprike, kom je merena ljutina, imao je 2,2 miliona SHU. Poređenja radi, dotadašnja rekorderka Trinidad moruga scorpion ima 1,2 miliona skovila, a domaća paprika u proseku sadrži 30 hiljada skovila.

Skovil skala

Skovil je jedinica kojom se meri ljutina u paprikama, a koja zavisi od količine kapsaicina. Ime je dobila po Vilburu Skovilu, američkom apotekaru. On je najpoznatiji po tome što je stvorio Skovilov senzorni test, koji je osmislio 1912. godine,  danas poznat kao Skovilova skala.

Uzgoj

Carolina Reaper je pogodna za organsku proizvodnju. Kod nas se može nabaviti seme, a najbolje ga je kupiti od već postojećih proizvođača. Može se uzgajati u plasteniku i na otvorenom. Prvo se u kontejnerima poseje seme, a kasnije se dobijene male biljke, kada je već toplo, mogu preneti i rasaditi na otvorenom. Karolina riper kao i ostale paprike zaheva toplotu i nagle promene toplo-hladno oštećuju biljku. Zato treba voditi računa. Pored toplote zahteva i dovoljno vlage, pa je optimalno navodnjavanje kap po kap. Što se tiče prinosa, treba znati da je dosta manji prinos kod čili paprika, nego kod običnih.

Upotreba

Ima ljudi koji vole da konzumiraju ljute paprike i to im prija, ali ova najljuća paprika se ne preporučuje za jelo onim osobama koje nisu navikle na to, jer od ljutine mogu imati problema sa probavnim traktom. Konzumiranje ove najljuće paprike izaziva trenutno preznojavanje, suzenje očiju i čišćenje sinusa. Karolina riper je opasna i toliko pikantna, da kada je presečemo nožem, kroz vazduh se širi ljutina, od koje mogu da vas peku oči. Šmrcanje ili kijanje su u tom slučaju normalna pojava.
Karolina Riper paprika se koristi kao i druge paprike, samo očigledno u manjim količinama, zbog svoje izuzetne paprenosti. To je jak začin. Može da se suši i melje. Od nje se pravi sos. Prodaje se restoranima i u prodavnicama. Restorani meksičke i indijske kuhinje su zainteresovani, jer se kod njih jede ljuta hrana. Uzgoj Karolina Riper paprike je isplativ, mada se u svetu prodaje mnogo skuplje nego kod nas. I kod nas ima proizvođača, koji se bave uzgojem ove paprike.

Prodaja i cena

Karolina riper seme se prodaje putem interneta. Kod nas je cena za 5 semenki 250 dinara, a na ovo treba dodati i troškove poštarine. Prema rečima proizvođača, flašica ljutog sosa ove paprike od 160 ml se prodaje za 400 dinara kod nas, dok je cena u Americi 12 $. Jasno je da najljuća paprika na svetu ima i svoju cenu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!