Šimšir biljka razmnožavanje orezivanje bolesti

Šimšir biljka je naročito popularna za pravljenje okvira za razne površine ili za živu ogradu. Ova biljka zahteva redovno orezivanje, zalivanje i prihranu – kao glavne mere održavanja. Bolesti šimšira mogu da predstavljaju prepreku kod uzgoja ove biljke, a naročito šimširov moljac, koji je u stanju da potpuno ogoli šimšir. Kako se izboriti protiv ovih štetočina, ali i kako uspešno uzgajati šimšir – otkrićemo u okviru ovog članka.

Karakteristike

Postoji preko 30 vrsta šimšira, a kod nas se naročito uzgajaju sledeće 2 vrste koje ćemo pomenuti. Šimšir biljka (lat. Buxus sempervirens ) je gust žbun ili nisko stablo, zaobljenog oblika, a zahteva minimalno održavanje. Šimšir se može uspešno gajiti u mnogim klimatskim uslovima. Zbog svoje gustine, sjajnih i kožastih listova, kao i sporog rasta, šimšir se često koristi u Bonsai vrtovima. Iako ova biljka, koja se često koristi za okvire raznih površina na otvorenom, zahteva malo održavanja – ona mora biti pravilno postavljena u cilju cvetanja. Može narasti od 1.5 do 3 m u visinu. Treba pomenuti i japanski ili sitnolisni šimšir (lat. Buxus microphylla), koji je niskog rasta (do 1 m visine), ima male zelene listove, za koje je karakteristično da u jesen dobijaju bakarnu boju. Najviše se koristi za nisku živu ogradu.

Sadnja uzgoj i nega

Uzgoj šimšira zahteva redovno i pravilno orezivanje ove biljke, redovno zalivanje i prihranu mineralnim đubrivom. Šimšir možete posaditi u vrtu ili u saksiji. Presađivanje šimšira se obavlja u rano proleće. Mlade šimšire treba naročito zalivati. Prihranu treba sprovesti 1-2 puta u godini (prvi put u proleće, a drugi put krajem juna ili u julu).

Šimšir treba obavezno orezivati na takav način da ima trapezast oblik u poprečnom preseku, odnosno da deo pri tlu bude malo širi od vršnog dela ove biljke.  Odrasli šimšir se orezuje nekoliko puta godišnje, od septembra do novembra. Čestim orezivanjem šimšira se uklanja veliki deo lisne mase, stoga je ovoj biljci neophodno prihranjivanje, i to mineralnim đubrivom sa produženim dejstvom.

Zemljište za sadnju šimšira treba biti dobrog kvaliteta, poželjno je izabrati humus. Svakako mora biti dobro propusno. Prilikom sadnje, biljka treba da bude ukopana do prvih grana, a oko nje dobro sabijte zemljište i obilno je zalijte. Ukoliko gajite šimšir u saksiji, neka ona obavezno ima rupu na dnu. Šimšir u saksiji se ne sme previše često zalivati, budući da može koren da istruli.

Sadnica šimšira se mora redovno zalivati i prihranjivati, dok presađivanje treba obavljati na svake 2-3 godine.

Šimšir dobro uspeva na sunčanim, ali i na zasenčenim pozicijama. Rupa za sadnju ove biljke treba da bude 2 puta veća od korenove bale, ali gledajte da ne bude previše duboka.

Bolesti i štetočine

Šimšir može biti pod uticajem različitih insekata, a naročito biljnih vaši. Ove parazite treba uklanjati prskanjem vodom, budući da su listovi šimšira veoma osetljivi na hemijske preparate. U ove svrhe možete ipak upotrebljavati i neke blaže insekticide, poput sledećih: Confidor (5ml-20l vode), Appache (1gr-5l vode), Calypso (5ml-30l vode), Mospilan (2,5gr- 10l vode), Actara (2gr-10l vode) i druge. Kada šimšir napadnu gljivice, možete prskati biljku blagim rastvorom plavog kamena.

Veliki problem zadaju i gusenice šimširovog moljca, koje su u stanju da potpuno ogole ovu biljku. Šimširov moljac i njegove gusenice su ozbiljna pretnja šimširu, pa se razvijaju nove metode uklanjanja ove štetočine. Najviše se preporučuju preparati na bazi Bacillus-thuringiensis (npr. Dipel, XenTari). Ovi preparati uništavaju mlade gusenice za svega nekoliko dana.

Cena i gde nabaviti

Cena za sadnice šimšira visine od 30-40 cm se kreće od 900 do 1500 dinara. Mogu se naći sadnice i po znatno nižoj ceni, za svega 250-300 dinara. Sadnice šimšira možete nabaviti u rasadnicima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!