Program zaštite jabuke, bolesti i štetočine

Program zaštite jabuke je dosta kompleksan. Jabuka spada u voće koje najviše napadaju bolesti i štetočine, a to znači da je potrebno puno tretmana da bi se zaštitila. Prskanje jabuke se izvodi čak 15 puta tokom  godine. Imajući to u vidu, svi koji žele da imaju jedno ili nekoliko stabala jabuke na svom imanju, treba da izaberu rane sorte kojima treba manje tretmana ili stare sorte jabuka koje se ne prskaju.

Bolesti jabuke

Ima dosta bolesti na koje je jabuka osetljiva. To su:  čađava krastavost, bakteriozna plamenjača, pepelnica, trulež plodova jabuke i dr. Za zaštitu koristimo odgovarajuće fungicide i izvodimo preventivno prskanje. Primenjuju se mankogal, antracol, delan, akord, stroby, zato i drugi preparati.

Štetočine jabuke

I štetočine su brojne. Za zaštitu se koriste insekticidi. Od štetočina jabuke treba posebno istaći sledeće: jabukin cvetojed, grinje, voćna pipa, listojed, lisne vaši, jabukin smotavac, mineri, jabučni moljac, crveni voćni pauk itd.

Kalendar prskanja jabuke (fenofaze)

Cilj je da sa što manje tretiranja plodovi ostanu zdravi. Neki i preteruju sa brojem prskanja. Zato mislimo da se neka od njih mogu i izbeći bez posledica. Treba pratiti situaciju i kakvo je stanje jabuka. Broj prskanja može zavisiti i od vremenskih prilika i sorte, odnosno vremena sazrevanja. Za velike plantaže program prskanja jabuke treba prepustiti stručnjacima.

1. Faza bubrenja pupoljaka – koristimo bakarne preparate + mineralno ulje
2. Faza mišijih ušiju – koristimo preparate protiv čašave krastavosti
3. Faza beli baloni, pred samo cvetanje – prskanje preparatima protiv čađave krastavosti
4. Faza precvetavanja – upotreba preparata protiv čađave krastavosti, lisnih vaši, pepelnice i grinja
5. Faza kada je plod veličine između lešnika i oraha – radi se tretiranje protiv čađave krastavosti, pepelnice i jabukinog smotavca
6. Nadalje se prati stanje i tretiranje se vrši na 10 do 15 dana protiv čađave krastavosti i insekticidom protiv insekata.
7. Na kraju 15 dana pred berbu se treba izvršiti zaštita protiv truleži plodova.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!