Uzgoj zove – da li se isplati?

Iako mnogi odmah pomisle na cvet zove, interesantnija je crna zova, odnosno bobice koje sazrevaju kasnije. Od zove se dobijaju sitne tamne bobice, koje su još sitnije od aronije, a grupisane su u grozdovima, kao grožđe. Kada govorimo o zovi kao voću kod nas se ne uzgaja mnogo, ali potražnja postoji i kod nas , a posebno u inostranstvu. Zova raste samoniklo, ali može i da se uzgaja i postoje sorte koje daju baš dobre prinose.

Prednost uzgoja zove

Izgleda da se isplati, jer je otkupna cena trenutno 45 dinara po kg, a ulaganja u proizvodnju u znatno manja nego kod nekog drugog voća. Naravno cena se menja iz godine u godinu, ali sad je tako. Na primer, zova ima isti ili veći prinos od grožđa, podjednako dobru cenu, a mnogo manje posla je potrebno oko zove. Nema prskanja hemijskim sredstvima, što je velika prednost. Orezivanje i održavanje prostora između redova je glavni posao. Pogoduje joj suva i peskovita zemlja, kao što ima u Vojvodini. Tu već ima nekolicina uzgajivača. Prinos je oko 10 t/ha a može biti i veći.

Upotreba

Zova se koristi u farmaceutske i prehrambene svrhe. Listovi se koriste za čaj i sirup. Bobice se u svežem stanju ne jedu, nego se prerađuju. Od plodova se pravi sirup, sok, džem, slatko itd. Neka vina i rakije se prave sa zovom. U inostranstvu je veoma cenjena, posebno kao sirup od zove, ali upotrebi je i kao prehrambena boja, naročito tamo gde su zabranili upotrebu veštačkih boja u prehrambenoj industriji.

Šta to sadrži zova kad je tako cenjena

Kod nas je i dalje najviše u upotrebi cvet zove koji je bogat eteričnim uljem sa različitim sastojcima. Sadrži glikozide, tanine, flavonoide, karotene i vitamine. Bobice sadrže alkaloide, pa se ne jedu sveže, a osim toga ima u njima i tanina, flavonoida, karotena, organskih kiselina i vitamina. Bobice sadrže moćne antioksidanse, koji štite ćelije od oštećenja, a smatra se da su odlične za podizanje imuniteta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!