Saveti za uzgoj paprike

Paprika je jedna od najpopularnijih povrtarskih kultura i u svetu i kod nas. Uzgajala se i pre više hiljada godina u Južnoj Americi, a kasnije je preneta u Evropu. Danas postoji na desetine sorti, koje se razlikuju po boji veličini, obliku i sadržaju kapsaicina. Svi oni koji žele da se bave uzgojem paprike treba da znaju nekoliko bitnih stvari.

Sortiment

Odlika paprike je velika raznovrsnost, što se tiče oblika, boje, veličine plodova i načina upotrebe. U zavisnosti od želja i potreba, vršimo odabir sorte koju ćemo saditi. Želite li ljutu ili neljutu, za pečenje ili ajvar, za salatu ili punjenje, na raspolaganju su nam različite sorte. Mogu biti crvene, narandžaste, žute, zelene, ljubičaste boje. Uglavnom se sadi iz rasada, koji je dobro odnegovan, a kad se stvore povoljni uslovi u pogledu temperature onda se iznosi na otvoreno i sadi.

Karakteristike uzgoja

Uzgoj paprike je prilično jednostavan. Paprika je pogodna za uzgoj u plastenicima i na otvorenom. Ako se uzgaja na otvorenom, treba istaći da je to biljka koja voli toplotu, tako da joj odgovaraju područja bez kasnih mrazeva. Zato se paprika u našim krajevima sadi na otvorenom, tek u maju i junu. Kad ste se odlučili za sortu i kupili rasad, sadite papriku na dobro pripremljenom zemljištu. Paprika voli laka i peskovita zemljišta, aluvijalna i černozem. Poželjno je plodno, strukturno tlo, dobrog vazdušno-vodnog režima. Treba je gajiti na različitim parcelama iz godine u godinu, jer ako se ne menja pozicija, onda je sklona bolestima i to gljivičnim i virusnim infekcijama. Na istoj parceli papriku treba saditi tek posle 4-5 godina. Za dobre prinose krupne i velike plodove, paprika treba vodu, pa je neophodno omogućiti vodu za zalivanje, odnosno navodnjavanje. U proizvodnji paprike navodnjavanje je od izuzetnog značaja, zato što ona ima plitak koren, pa je posebno osetljiva na sušu. Preporučuje se sistem za navodnjavanje kap po kap. Za prihranu se koriste KAN i NPK ili u organskoj proizvodnji prihrana od koprive ili gaveza.

Kada je vreme za rasađivanje paprike

Kada se temperature na otvorenom ustale iznad 15 stepeni onda možemo rasađivati papriku. Smatra se da je tad prošla opasnost od prolećnih mrazeva i da je temperatura za papriku pogodna. To je obično druga polovina maja i prva polovina juna meseca. Rasađuje se na razmak 50×20 ili 60×20.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!