Čileanski bor araukarija (Araucaria araucana)

Čileanska araukarija ili čileanski bor je zimzeleno drvo specifičnog izgleda iz familije araucariaceae. Poznata je i kao andska smreka, majmunovo drvo, a botanički naziv je Araucaria araucana. Prirodno raste u Južnoj Americi, a kod nas može da se uzgaja kao ukrasni četinar. Postoji potražnja kada je u pitanju čileanski bor i sadnice se prodaju.

Karakteristike

Čileanski bor u divljini može da naraste preko 20 m u visinu, a širina mu je do 7 m. Ima konusnu krošnju i deblo sive, debele i ispucale kore. Grane su usmerene na gore. Listovi su oštri po rubu i bodljikavi na vrhu, zatim kožasti, tvrdi i debeli. Dugi su 3-4 cm. Pokrivaju i stablo, a ne samo grane. Postoje muška i ženska stabla. Kod muških cvetovi su grupisani, a kod ženskih pojedinačni. Ženske šišarke su veće nego muške. Oprašivanje se vrši pomoću vetra. Šišarke ispod svake ljuske imaju po jednu semenku. Semenke čileanskog bora su crvenosmeđe, uske i izdužene, oko 4 cm dužine, a i 1 cm širine.

Stanište

Prirodno staniše je uže područje Južne Amerike, a to su Čile i Argentina. Uglavnom raste na preko 1000 m nadmorske visine u području Anda. Čileanska araukarija je u staništu bila ugrožena zbog eksploatacije i prirodnih nepogoda, te je zato postala zaštićena vrsta. Kao egzotična biljka poželjna je, tako da je poneko uzgaja za ukras. Ovo je drvo dugog veka starosti, tako da su u prirodi zabeleženi primerci sa preko 1000 godina starosti.

Uzgoj

Ovo dekorativno drvo, zaista neobično izgleda i retko je kod nas. Čileanski bor lepo uspeva na sunčanim i polusenovitim pozicijama, gde ima mnogo padavina. Zahteva dobro drenirano zemljište. Sporo raste. Podnosi temperature do -20 C. Mlade sadnice bi ipak trebalo zaštititi tokom zime.

Semenke čileanskog bora

Semenke su jestive. Veličine su badema, a slične kao pinjoli. Sadrže skrob i proteine. Za proizvodnju semenki trebalo bi imati i muški i ženski primerak čileanskog bora. Da bi počeo plodonositi seme, treba minimum 30 godina, uz to i ne sazreva na našem području.

Gde kupiti sadnice i koja je cena

Sadnice čileanskog bora mogu se nabaviti i kod nas u pojedinim rasadnicima. Budući da je čileanska araukarija egzotična i retka vrsta kod nas, cena nije mala. Pronašli smo da je za primerak ovog drveta potrebno izdvojiti 4000 dinara.

Share Button
loading...
loading...

Ostavite odgovor