Čileanski bor araukarija (Araucaria araucana)

Čileanska araukarija ili čileanski bor je zimzeleno drvo specifičnog izgleda iz familije araucariaceae. Poznata je i kao andska smreka, majmunovo drvo, a botanički naziv je Araucaria araucana. Prirodno raste u Južnoj Americi, a kod nas može da se uzgaja kao ukrasni četinar. Postoji potražnja kada je u pitanju čileanski bor i sadnice se prodaju.

Karakteristike

Čileanski bor u divljini može da naraste preko 20 m u visinu, a širina mu je do 7 m. Ima konusnu krošnju i deblo sive, debele i ispucale kore. Grane su usmerene na gore. Listovi su oštri po rubu i bodljikavi na vrhu, zatim kožasti, tvrdi i debeli. Dugi su 3-4 cm. Pokrivaju i stablo, a ne samo grane. Postoje muška i ženska stabla. Kod muških cvetovi su grupisani, a kod ženskih pojedinačni. Ženske šišarke su veće nego muške. Oprašivanje se vrši pomoću vetra. Šišarke ispod svake ljuske imaju po jednu semenku. Semenke čileanskog bora su crvenosmeđe, uske i izdužene, oko 4 cm dužine, a i 1 cm širine.

Stanište

Prirodno staniše je uže područje Južne Amerike, a to su Čile i Argentina. Uglavnom raste na preko 1000 m nadmorske visine u području Anda. Čileanska araukarija je u staništu bila ugrožena zbog eksploatacije i prirodnih nepogoda, te je zato postala zaštićena vrsta. Kao egzotična biljka poželjna je, tako da je poneko uzgaja za ukras. Ovo je drvo dugog veka starosti, tako da su u prirodi zabeleženi primerci sa preko 1000 godina starosti.

Uzgoj

Ovo dekorativno drvo, zaista neobično izgleda i retko je kod nas. Čileanski bor lepo uspeva na sunčanim i polusenovitim pozicijama, gde ima mnogo padavina. Zahteva dobro drenirano zemljište. Sporo raste. Podnosi temperature do -20 C. Mlade sadnice bi ipak trebalo zaštititi tokom zime.

Semenke čileanskog bora

Semenke su jestive. Veličine su badema, a slične kao pinjoli. Sadrže skrob i proteine. Za proizvodnju semenki trebalo bi imati i muški i ženski primerak čileanskog bora. Da bi počeo plodonositi seme, treba minimum 30 godina, uz to i ne sazreva na našem području.

Gde kupiti sadnice i koja je cena

Sadnice čileanskog bora mogu se nabaviti i kod nas u pojedinim rasadnicima. Budući da je čileanska araukarija egzotična i retka vrsta kod nas, cena nije mala. Pronašli smo da je za primerak ovog drveta potrebno izdvojiti 4000 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!