Crna rotkva uzgoj salata sok med kao lek i recepti

Crna rotkva je zeljasta dvogodišnja biljka iz familije kupusnjača. Latinski naziv je Raphanus sativus. Uzgaja se kao povrće. Jede se salata od crne rotkve, ali prave se od nje i lekoviti recepti, zato što crna rotkva važi za izuzetno korisnu biljku u narodnoj medicini, fitoterapiji i homeopatiji. Najpoznatiji od tih recepata su crna rotkva i med i sok od crne rotkve.

Karakteristike

Kad je u pitanju crna rotkva uzgoj je sličan kao za ostalo korenasto povrće. Razmnožava se iz semena. U prvoj godini se razvija okrugli koren, koji je spolja crn, a iznutra beo. Nadzemni deo je lisna rozeta. Listovi su perasto podeljeni i grubi. Za jelo se koristi koren i listovi dok su mladi. Cvetanje kreće u drugoj godini. Cvetovi su grupisani u grozdaste cvasti. Plod je izdužena ljuska, koja sadrži male crvenkaste semenke.

Uzgoj

Najčešće se primenjuje direktna setva, ali kad je u pitanju crna rotkva sadnja iz rasada je isto moguća. Na otvorenom se setva obavlja u drugoj polovini aprila ili kad je temperatura konstantno preko 12 C. Setva se obavlja u gredice na razmak 25×20 ili ide 20 semenki po m2. Treba primeniti plodored i 3 do 4 godine ne gajiti crnu rotkvu na istom mestu. Ni ostale kupusnjače joj nisu najbolji izbor za prethodnu kulturu. Najbolje joj odgovaraju blago kisela, srednje teška i ilovasta tla, bogata humusom i dobro propusna. Uz đubrenje i navodnjavanje, prinos crne rotkve i kvalitet će biti dobri.

Lekovita svojstva

Zahvaljujući vrednim sastojcima koji se u njoj nalaze, crna rotkva kao lek podstiče apetit i lučenje želudčanih sokova. Prilikom pripreme je treba usitniti rendanjem, da bi se lakše varila. Korisna je za čišćenje organizma, a posebno izbacivanje sluzi iz disajnih organa, tako da se preporučuje kod prehlade, kašlja i bronhitisa.

Salata od crne rotkve

Salata od crne rotkve se jede uz mnoga jela. Recimo dobro ide uz pasulj prebranac. Lako se pravi. Crna rotkva u sebi ima ljutinu, koju mnogi žele da izbegnu. Prvo oljuštite rotkvu i operite, pa onda izrendajte na sitnu rendu. Malo se teže vari, pa će biti bolje da je usitenjena. Zato kažemo rotkve strugane. Zatim malo posolite i ostavite tako 30 minuta. Nakon toga ocedite, a voda koju je rotkva pustila, omogućiće da ljutina ode iz salate. E sad mnogi kažu da se lepo slaže praziluk pa prave salatu od crne rotkve i praziluka. Praziluk se opere i iseče na kolutiće. Pomešati sa rotkvom i začiniti. Neželjeni efekti su to što crna rotkva kod nekog izaziva nadimanje.

Crna rotkva i med recept

Stari narodni recept protiv bonhitisa, prehlade i kašlja je crna rotkva i med, za decu i odrasle. Evo kako se pravi. Oprati crnu rotkvu, pa je iseći na pola. Izdubiti delimično unutrašnjost, odnosno belo meso rotkve, tako da ga ostane oko 1 cm debljine. Na dnu probušiti rupicu dovoljno široku, da med može da izlazi, da se okapava. Širina rupice zavisi od gustine meda. Staviti polovinu rotkve na čašu i u nju sipati med. Zatim poklopiti drugom polovinom rotkve. Med iz rotkve izvlači lekovite sastojke, koji zajedno sa njim ulaze u čašu. Nakon nekoliko sati u čaši treba da imamo lekoviti napitak, koji provereno pomaže kod kašlja, prehlade, upale grla, bronhitisa i sl. Ovaj sirup od crne rotkve i meda se uzima 5 dana i to 3-4 kašike na dan.

Sok od crne rotkve

Sok od crne rotkve se dobija ceđenjem crne rotkve. Ovaj sok se koristi u fitoterapiji i homeopatiji. Podstiče proizvodnju žuči, razlaže kamen u žuči, normalizuje rad žučne kese i prohodnost. Isto tako ovaj sok je dobra odbrana od virusa i bakterijskih infekcija, pa se može uzimati tokom hladnih zimskih dana. Čisti jetru i organizam. Ali nikako ne treba uzimati sok od crne rotkve na svoju ruku, jer za doziranje i način uzimanja treba konsultovati stručnjake. Prevelike doze mogu dovesti do suporotnih efekata, imati hepatotoksični efekat i izazvati oštećenje jetre.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!