Zimzelena gaulterija (Gaultheria procumbens) – Wintergreen ulje od zimzelena

Gaulterija je zimzelena višegodišnje niskorastuća biljka, slična brusnicama i borovnicama. Poznata je i pod nazivom Gaultheria procumbens. Prirodno raste u šumama istoka Severne Amerike. Gaulterija formira otporan pokrivač zemljišta, a preferira kisela i organska tla. Biljka ima i lekovita svojstva, a od nje se pravi wintergreen ulje ili ulje od zimzelena.

Karakteristike

Zimzelena gaulterija je mali, prizemni grm, koji ide do 15 cm u visinu. Ima plitko korenje koje se širi, pa biljka ide do 1 m u širinu. Listovi su zimzeleni, kožasti i elipsasti do ovalni, dužine do 5 cm. Imaju karakterističan miris. Zimi listovi promene boju i dobiju crvenobronzane nijanse. Cvetovi su zvonasti i beli, veličine oko 0,5 cm. Cvetanje gaulterije se dešava u drugoj polovini leta. Voće su bobice, kao suve kapsule obavijene mesnatim delom. Bobice gaulterije su tamnocrvene boje. Prečnik ploda je do 1 cm. Plodovi ostaju na biljci i tokom zime, ako se ne uberu ili ako ih ne pojedu divlje životinje i ptice.

Uzgoj

Gaulterija voli senku, mada toleriše i delimično osunčanu poziciju, ali ne voli jako sunce. Za cvetanje i proizvodnju plodova, svetlost i sunce su ipak neophodni. Za zdrave biljke treba obezbediti kiselo do neutralno organsko zemljište, vlažno i dobro drenirano. Gaulterija izgleda atraktivno. Može se saditi samostalno u saksijama, a koristi se za dekorisanje cvetnih aranžmana.

Upotreba

Koristi se kao ukrasna biljka. Plodovi gaulterije su jestivi, a poznati su još po tome što se koriste u proizvodnji guma za žvakanje. Plodovi su aromatični i slični pepermintu po ukusu. Koriste se sveži, a od njih se mogu praviti džemovi i marmalade. Od osušenih listova i mladih grančica pravi se čaj od gaulterije. Biljka raspolaže esencijalnim uljima, koja se dobijaju parnom destilacijom fermentsanih listova. Da bi listovi dobili značajnu količinu esencijalnog ulja, potrebno je da fermentišu bar 3 dana.

Lekovita svojstva

I indijanci su koristili ovu biljku u medicinske svrhe. Danas se koristi Wintergreen ulje ili ulje od zimzelena. Koristi se u lečenju, a deluje protivupalno, protiv grčeva i kao analgetik, diuretik i antireumatik. Prirodno ulje zimzelena predstavlja gotovo čistu formulaciju salicilne kiseline, a to je odličan lek protiv artritisa. Ovo ulje ulazi u sastav žvakaćih guma i pasti za zube.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!