Čudo od rastvora za biljke. Samo rastopite aspirin u vodi i dajte…

Ovaj najpoznatiji lek na svetu ljudi koriste protiv glavobolje, groznice, za bolju cirkulaciju, protiv krvnih ugrušaka i sl. Možda to niste znali, ali aspirin deluje i na biljke. Aspirin sadrži salicilnu kiselinu, koja je proizvedena na osnovu salicilne kiseline koju sadrži drvo vrba. Ovi i još neki sastojci iz vrbe i aspirina, potpomažu rast biljaka. Ako se bavite organskom proizvodnjom koristite grančice vrbe za pripremu vrbine vode. Dejstvo je isto, pa svako ko je u mogućnosti da nabavi vrbine grančice, bolje da koristi prirodno sredstvo. Ako to nije slučaj, alternativa je rastopiti aspirin u vodi i davati biljkama u malim količinama. Evo kad i zašto se daje

Aspirin deluje na razvoj korena

Aspirin deluje kao sredstvo za razvoj korena na biljkama. Napravite od aspirina i vode hormon za ožiljavanje reznica. Zdrobite tabletu i rastopite u vodi. Uglavnom se stavlja jedna tableta aspirina na 1 l vode. Jednostavno potopite reznicu u ovu vodu i ona će brže da formira koren, koji će uz to biti veći i jači. Kad pusti korenje sadnicu posadite i zalivajte ovom vodom da se još bolje ukoreni.

Aspirin poboljšava klijavost

Ako rastopite 1,5 tabletu aspirina na 2 l vode, ovom vodom možete značajno poboljšati klijavost semena. Jedna studija je pokazala da su biljke tretirane aspirinskom vodom imale 100% klijavost, dok su biljke, koje nisu tretirane, imale slabije rezultate. Seme možete natopiti u rastvoru aspirina neposredno pre setve, kako bi ste poboljšali njegovu klijavost.

Aspirin za rast biljaka

Univerzitet Rhode Island je radio istraživanje. 4 tablete aspirina su zdrobili i rastvorili u 4 l vode. Oni su jednom u tri nedelje prskali biljke rastvorom aspirina u toku celog perioda vegetacije. Na kraju rezultat je bio takav, da su biljke prskane ratvorom aspirina bile veće i imale su više cvetova i plodova u odnosu na one biljke koje nisu bile tretirane.

Kako koristiti aspirin u bašti

Treba biti oprezan kada koristite aspirin u bašti, jer prekomerna upotreba može da ošteti biljke. Pravilnom upotrebom aspirina u bašti možete sprečiti da dođe do štete na biljkama. U protivnom biljke mogu da dobiju smeđe pege, što izgleda kao izgorelo lišće. Ne koristi se nikad veća količina od jedne tablete aspirina na 1 l vode. Oni koji su ga koristili primetili su da se aspirin dobro rastapa u destilovanoj vodi, pa se može ona koristiti. Prskajte biljke rastvorom aspirina ujuto i to jednom u 3 nedelje. Ono što se zna, to je da nije podjednako koristan za sve biljke u bašti, ali za paradajz, papriku, krompir i patlidžan zasigurno jeste koristan.

Aspirin za rezano cveće

Rastopite pola tablete aspirina u vodi i stavite tu vodu u vazu. Uzmite rezano cveće, isecite krajeve stabljika i potopite cveće u vazu. Rezultati su pokazali da cveće ovako ostaje duže sveže i samim tim ćete ga duže imati kao ukras u kući.

Naučno je dokazano

Aspirin sadrži aktivni sastojak poznat kao salicilna kiselina. U prirodi je prisutan u kori vrbe. Ova kiselina pojačava imuni sistem biljaka. Biljkama koje su joj izložene pojačava se imunitet, što im pomaže u borbi protiv štetočina i mikroba, te sprječava stvaranje gljivica, a sve to dovodi do bržeg rasta biljaka.
Upotreba aspirina zapravo nije organsko rešenje za vaše biljke, ali to je sigurno rešenje, koje sadrži mnogo manje hemikalija od većine sredstava za zaštitu biljaka, koje inače kupujete u prodavnici. Da li ste vi ikada koristili aspirin za vaše biljke?

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!