Šta je pikiranje paradajza i kako se izvodi

Pikiranje mladih biljaka paradajza je proces njihovog presađivanja iz zajedničkog im semeništa u zaseban veći prostor za razvijanje korena i napredovanje, a sve u cilju dobijanja rasada. Pikiranje je tehnika koja se najviše koristi za paradajz i papriku, ali može i za neko drugo povrće i cveće.

Prvo je bila setva paradajza

Setva paradajza u zatvorenom se može obaviti u žardinjeru ili saksiju. To je semenište. Drži se blizu prozora i zemlja se održava vlažnom. Biljke niču za 7 dana, a već nakon 20-25 dana, kada dobiju dva listića, mogu da se pikiraju. Neko ovo pikiranje izvodi i kasnije

Pikiranje paradajza

Pre pikiranja zemlja u semeništu treba biti vlažna, kako bi se mlade biljke lakše uzimale. Za pikiranje se koriste saksije, a to mogu biti i čašice. Mi smo koristili kontejner za rasad sastavljen od više čašica. Čašice kasnije mogu da se seku i razdvoje, kako bi biljke imale više prostora i svetla. Čašice se pune supstratom, koji se pritisne. Zalijte zemlju vodom sa sobne temperature, a poželjno bi bilo sa vrbinom vodom, koja daje podsticaj razvoju korena. Koren treba da ostvari što bolji kontakt sa supstratom. Rupe mogu da se prave olovkom, a ako je mokra zemlja biljke se mogu i samo prstom zabadati. Sada presadite biljčice iz semeništa u čaše, gde će imati više prostora za napredovanje. Dubina sadnje je do kotiledonih listova. Držite na osvetljenom mestu uz povremeno zalivanje. Pikirane biljke će se razviti u rasad za presađivanje na otvoreno u roku od 40-60 dana. Biljke se pre rasađivanja na otvoreno, iznose nekoliko dana napolje. Svakim danom sve više, da bi se adaprirale na prirodne uslove. Tokom maja meseca se presađuje na otvoreno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!