Prirodni pesticid od listova paradajza protiv lisnih vaši na biljkama

Biljka paradajz ima specifičan miris koji uglavnom odbija insekte. Dok se plodovi paradajza jedu u velikim količinama, listovi paradajza nemaju neku ulogu. Ili ipak imaju? Možda ste primetili da na listovima paradajza nema lisnih vaši, kao na nekim drugim biljkama. Ljudi koji su to prvi primetili i shvatili, odlučili su da probaju napraviti preparat od listova paradajza, koji bi se koristio za zaštitu drugih biljaka i teranje lisnih vaši, a pogodan je i u organskoj proizvodnji. I bilo je uspešno. Sada i mi to koristimo.

Listovi paradajza

Cela biljka ima karakterističan miris, a naročito listovi. U njima se nalaze alkaloidi koji mogu uništiti ili oterati lisne vaši. Koristimo listove paradajza za pripremu preparata, kojim ćemo tretirati osetljive biljke, onda kada su već zahvaćene lisnim vašima.

Priprema

Koliko grama listova paradajza stavimo, toliko treba i ml vode. Na primer na 1 kg listova paradajza 1 l vode. Ali to ne mora biti tačno, jer će biti delotvorno i ako radimo približan omjer. Kad radimo kidanje zaperaka, od tih listova možemo praviti ovaj prirodni pesticid. Iseckajte listove u neku kantu i prelijte sa toplom vodom. Neka prenoći, a sledećeg dana, kad je prošlo oko 24 h, procedite. Sipati u prskalicu ovo koncentrisano sredstvo od listova paradajza i isprskati biljku koja je zahvaćena lisnim vašima direktno po njima. Sledećeg dana trebalo bi da nema lisnih vaši. Ovo tretiranje se može ponavljati koliko god je puta to potrebno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!