Ne bacajte pepeo! Kao rukom odnesene lisne vaši, ni zlatice nisu imune

Pepeo od drveta koji ostane od loženja preko zime ili od pravljenja roštilja, ne treba baciti, već sačuvati i iskoristiti za uništavanje štetočina. Lisne vaši napadaju mnoge biljke, i one u bašti, a i cveće na terasi u saksijama i žardinjerama. Svako ko se bavi organskom proizvodnjom voća i povrća, koristiće prirodna sredstva zaštite, kao što je pepeo. Čak i ako se radi o cveću koje se ne jede, pitanje je zašto bi uopšte dolazili u kontakt sa opasnim otrovima, ako je pepeo delotvoran, a jeste. Dobri rezultati se postižu i kod suzbijanja krompirove zlatice.

Kako se rešiti lisnih vaši

Pojavile su se lisne vaši i zahvatile vaše povrće, voće ili cveće. Treba vam pepeo od drveta. Ako ima krupnijih komada jednostavno uzmite sito i prosijte. U 1 l vode rastvorite 200 g pepela. Ovaj rastvor se onda procedi kroz gazu i razblaži sa 10 l vode u prskalici, pa se tretiraju zahvaćene biljke. Neko još dodaje sapun ovom rastvoru, ali prema našem iskustvu i bez toga deluje. Već pri prvom prskanju moguće je da će biti efikasan, ali nakon par dana ponovite tretman i lisne vaši ćete suzbiti.

Kako se rešiti zlatica

Zlatice napadaju krompir, patlidžan i paradajz. Hrane se sočnim listovima i mogu naneti veliku štetu ovim kulturama. Da bi ih se rešili možemo primeniti već pomenuti rastvor pepela. Druga mogućnost je zaprašivanje. Prosije se pepeo i posipa se po listovima krompira gde su primećene zlatice. Radi još efikasnijeg dejstva može se uporedo primenjivati i rastvor duvana, o kome ćemo govoriti u nekom od narednih priloga.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!