Evo kako se koristi prašak za pecivo i pepeo u bašti

Sve je više vrtlara koji se okreću upotrebi prirodnih sredstava za zaštitu biljaka. Mali proizvođači i ljudi koji proizvode povrće za sopstvene potrebe nerado koriste komercijalne preparate, koji sadrže opasne hemikalije. Prirodna sredstva su uglavnom slabijeg dejstva, pa ih treba češće koristiti. Kod tako tretiranih plodova nema brige, jer se uvek mogu brati, pošto nema karence. Neka od ovih prirodnih sredstava za zaštitu biljaka su prašak za pecivo i pepeo. Prednost kod ovih ekoloških sredstava je što ih sami možete napraviti, ali ipak treba voditi računa o doziranju i načinu primene, da ne bilo štetno za biljke.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo je dobro sredstvo protiv štetočina u bašti.  Naročito se koristi protiv mrava i lisnih vaši. Mravi su u bašti baš nepoželjni i velike su štetočine. Mravi štite i uzgajaju kolonije lisnih vaši. U prvi mah vam se može učiniti da ih mravi jedu, ali naprotiv, oni im pomažu. Tako lisne vaši mogu načiniti veliku štetu biljkama koje uzgajamo, ako nemaju prirodnih neprijatelja. Prašak za pecivo se koristi i protiv gljivica i truleži. Upotrebljava se protiv pepelnice u koncentraciji 0,5 % i prska se po listovima krastavca, paradajza i drugih kultura. Ovo treba raditi jednom sedmično.

Pepeo

Ko se greje na ogrevno drvo tokom zime sigurno ima pepela. Pepeo se uspešno može koristiti u bašti kao prihrana za biljke i kao zaštitno ekološko sredstvo. Koristi se protiv puževa i lisnih vaši. Sprečava nastanak gljivica i truleži na biljkama. Kada su mokre od rose, biljke treba posuti pepelom, na mestima gde ima lisnih vaši ili oko biljke protiv puževa. Pepeo kad se navlaži postepeno gubi repelentna svojstva, pa postupak treba ponavljati, naročito ako je bilo kiše.
Vodeni rastvor pepela za prskanje biljaka se pravi tako što jednu trećinu posude pepela zalijemo sa vrelom vodom do vrha posude. Kada se ohladi procedimo, sipamo rastvor u prskalicu i prskamo biljke, protiv bolesti i štetočina.
Pepeo je i dobro đubrivo za cveće, lisnato povrće, žitarice i voće. Sadrži dosta hranjivih sastojaka, sem azota.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!