Kalendar povrtnjaka – Radovi u povrtnjaku JANUAR FEBRUAR MART

Jedan od najvažnijih stvari u baštovanstvu jeste da se stvari započnu u pravo vreme. Uspeh u bašti često zavisi od toga. Planiranje budućih radova u povrtnjaku je važno. Ovo je mesečni kalendar radova za povrtnjake tokom januara, februara i marta. Koristite ovo kao pravovremeni podsetnik o stvarima koje treba učiniti ili kao osnovu za sopstveni plan. Zabeležite i sačuvajte svoj raspored radova u bašti i imaćete listu za svaki mesec u toku godine. Unosite promene i dodate informacije. Ovaj kalendar možete dodavati i menjati iz godine u godinu.

JANUAR

Verovatno je jedna od dobrih odluka donesena sa novom godinom je bolji vrt za narednu sezonu. Napravite spisak onoga što ćete želeti da uzgajate ove godine, a zatim nacrtajte vrt ili plan sadnje. Naručite seme. Naručite dok postoje velike zalihe semenara i pre prolećne gužve.
Stajsko đubrivo i kompost. Ako imate stajsko đubrivo i kompost za narednu sezonu, učinite to sada, ili kada vreme dozvoljava, dodajte ih sada u vašu baštu. Ako je moguće, dodajte sada i zaorite, kako biste omogućili da ih padavine duboko unesesu i razlože u tlo.
Pripremaju se leje i tuneli
Testira se klijavost semena. Seju se u zatvorenom, paradajz, paprika, krastavci, salata

FEBRUAR

Prvi deo meseca seje se seme u zatvorenom prostoru ili u stakleniku. Najranije se zasaditi kupus, karfiol i zelena salata. U to vreme crni i beli luk, rotkvice, rani celer, peršun, šargarepa, grašak, zelena salata i briselski kupus mogu se sijati u zatvorenom ili na otvorenom ako živite u krajevima sa blagom zimom. Alati
Sve ih proverite i očistite, naoštrite i popravite. Tako da budu spremni za obimne radove. Pripremite zemljište za ranu setvu.

Stubovi i žica
Nabavite žicu i pritke za sadnju u redu, nabavite nove zalihe za predstojeću sezonu.

MART

U martu se radi priprema zemljišta za setvu i sadnju kasnog povrća, a isto tako se i dalje sadi rano povrće, kao grašak, luk, šargarepa, peršun, paškanat, rotkvice, kupus, keleraba, kelj, salata.
U martu se zasniva rasad sezonskog povrća u gajbicama. To su paprika, paradajz, krastavci, lubenica, dinja, tikvice itd.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.