Uređenje dvorišta ispred kuće

Uređenje dvorišta je značajno zato što tuda prolazimo svakodnevno i to je deo našeg životnog prostora, a kad vam dolaze gosti u kuću, dvorište i bašta su prvo što će da primete. Nije bitno da li je taj prostor veliki ili mali, on može lepo da se uredi i dobar deo godine da uživamo napolju. Proleće i leto su prava godišnja doba za uređenje dvorišta ispred kuće.

Ideje za uređenje dvorišta

Da bi oplemenili prostor ispred kuće potrebne su ideje za uređenje dvorišta. Neko ko ima mogućnosti sve prepusti profesionalcima koji se time bave, a drugi imaju volju i želju za uređenje dvorišta po uradi sam principu. Žene uglavnom imaju više afiniteta što se tiče ideja, a muškarci fizičke snage da to sprovedu u delo. Ima osoba koje kupuju i uživaju u časopisima o sređivanju kuće i bašte, pa gledaju za uređenje dvorišta slike u tim časopisima, a onda dobiju ideju kako da strede svoje dvorište.
Zemlja, kamen, malč kora, raznobojno ćveće, trava, mini fontane, klupe, baštenski nameštaj, ostavljaju nam razne mogućnosti za sređivanje dvorišnog prostora. Potrebno je sve dobro isplanirati i staviti na papir kao idejno rešenje. Možda će vam trebati prostora za travnjak za igranje dece, roštilj, baštensku garniture, cvetnjak…pa sve to treba imati u vidu.

Izbor biljaka za uređenje dvorišta

Kada smo napravili idejno rešenje za uređenje dvorišta, onda pristupamo izboru biljaka. Neko voli da ima samo travnjak, koji će redovno da kosi kao fudbalski teren, da sve uredno izgleda. I to je lepo, jer zelena boja odmara oči. Ako se opredelite za sadnju cveća, odmah da znate da će tu biti nešto više posla, jer svako cveće zahteva negu i održavanje. Razne vrste cveća za baštu se prodaju po rasadnicima, kataloški ili online. Izbor je zaista veliki. Da bi sve izgledalo uredno najbolje je da dvorište delimično bude od kamena ili betona, zatim travnjaka i na kraju i biljaka, koje će biti posebne oaze. Osim cveća ispred kuće postoji mogućnost da posadite i neke višegodišnje biljke, recimo patuljaste četinare, koji izgledaju prilično dekorativno. Zimzelene biljke će vam praviti lep ugođaj i preko zime, kada dvorište nije u prvom planu. Ograđivanje živom ogradom, kada je to moguće, izgleda mnogo lepše nego podizanje betonskih zidova.

Održavanje uređenog dvorišta

Ima i ljudi koji se prevare, jer ulože novac u uređenje dvorišta, a posle ga ne održavaju i sve zapuste. Ako se ne kosi trava redovno, ako se biljke ne zalivaju i okopavaju, ako se betonske i kamene površine ne čiste, onda sve nema mnogo smisla. Dvorište je potrebno održavati, isto kao i unutrašnji deo vašeg životnog prostora.
Na kraju treba istaći da je srećan svako ko ima dvorište i baštu ispred kuće, pa može dosta vremena da provodi napolju kada je lepo vreme.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!