Živa ograda koja brzo raste

Žive ograde za dvorište su istovremeno i ukras i štit. Poslednjih godina je naročito popularna živa ograda koja brzo raste, a uzgajivači tvrde da može narasti u proseku oko 1.2 metra po godini. Brzorastuća živa ograda ima niz prednosti, stoga je uvek bolje da se odlučite za nju nego za neku drugu, veštačku ogradu. Ukoliko vas zanima živa ograda sadnice možete nabaviti po veoma povoljnim cenama od strane eminentnih rasadnika. Sadnja žive ograde nije uopšte komplikovana, ukoliko se pridržavate pravila koja važe za određenu vrstu žive ograde. Kada je u pitanju živa ograda vrste se mogu podeliti na listopadne i zimzelene. Zimzelena živa ograda je posebno zanimljiva, budući da i u hladnijem periodu godine ne gubi na svojoj lepoti.Ukoliko želite da i vaše dvorište ukrasi živa ograda cena se kreće od 200-300 dinara po sadnici, zavisno od vrste.

Prednost žive ograde

Živa ograda je ukrasni i zaštitni element svakog dvorišta. Brzorastuća živa ograda, za koju naročito raste interesovanje, ima niz prednosti. Pre svega, predstavlja prirodnu ogradu i na taj način štiti vašu privatnost. Pruža vam zaštitu od vetra, predstavlja ukras u vašem dvorištu, stvara prijatnu hladovinu, održavanje nije zahtevno, zadržava prašinu izvan ograđenog prostora, štiti od buke i neprijatnih mirisa.

Živu ogradu ne morate da formirate isključivo od jedne vrste biljaka, ali morate obratiti pažnju na to da sve vrste koje želite da uzgajate rastu istim tempom. Žive ograde za dvorište se najčešće formiraju od brzorastućih vrsta četinara ili ukrasnog žbunja.

Održavanje žive ograde

Ukoliko je u pitanju od šiblja živa ograda sadnice su uglavnom kontejnerske. Budući da su u saksijama, možete ih saditi tokom čitave godine, ali ipak gledajte da izbegavate letnji period. Kada je u pitanju živa ograda sadnja se obavlja pravolinijski i na jednakom rastojanju. Iznos rastojanja zavisi od vrste. Kada posadite biljke, dalje sleduje redovno zalivanje i okopavanje prve dve godine. Kako bi vaša živa ograda izgledala uredno i lepo, obavezno je redovno orezivanje.

Ukoliko je u pitanju pravilna živica, orezivanje se obavlja dva-tri puta godišnje u sezoni (maj, septembar i ukoliko je to potrebno i u novembru). Živa ograda treba da bude 60 cm širine, dok vi po svom nahođenju određujete visinu. Poželjno je da bude konusnog oblika, odnosno da je šira u osnovi nego pri vrhu. Mehaničkim makazama se vrši orezivanje mladih biljaka, a posle mogu motorne makaze (osim za lovor višnju). Četinari se orezuju drugačije nego šiblje, jer kod njih ne treba dirati glavne grane, već je potrebno skraćivati bočne grane koje narušavaju izgled biljke. Kada glavna grana četinara dostigne poželjnu visinu, odsecite joj vrh.

Vrste žive ograde

Postoje listopadne i zimzelene vrste žive ograde. Kada su u pitanju zimzelene žive ograde od šiblja, njihova prednost je što obavljaju svoju ulogu tokom čitave godine. Naročito se uzgajaju sledeće vrste: Lovor višnja (Prunus laurocerasus), Mahonia, Pirocanta, Fotinija.

Kada su u pitanju listopadne žive ograde (visina 2.5-4 m) naročito se uzgajaju sledeće: Forzicija, Spirea bela, Cornus Alba Sibirica, Vajgela, Deucija i druge. Ukoliko vas zanima živa ograda koja brzo raste, upravo su ovo te vrste koje brzo rastu i dostižu visinu od 2.5-4 metra. Treba reći još i da odlično podnose orezivanje i poseduju prelep cvet. Treba ih orezivati isključivo posle cvetanja za 1/3 grane, a treba ih saditi na rastojanju od 1 metar.

Listopadne žive ograde (visina od 1-1.5 m): ukoliko vas zanimaju niže ograde od 1-1,5 m, treba izabrati sledeće: Crveni berberis „Atropurpurea“, Žuta potentila, Plavi cariopteris i druge. Njih treba saditi na rastojanju od 60 cm.

Zimzelena živa ograda od četinara: Thuja „Smaragd“, Tisa (Taxus baccata), Thuja „Columna“, Chamaecyparis law. „Columnaris“ (plavi četinar koji se ne preporučuje za svaki tip zemljišta).

Niske žive ograde (bordure do 60 cm, sade se na rastojanju od 50 cm): Lavanda, Berberis „Admiration“, Lonicera pileata.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!