Lovor višnja sadnja razmnožavanje orezivanje bolesti

Sadnja lovor višnje je nešto najlepše što možete učiniti za svoje dvorište. Kada je u pitanju lovor višnja sadnja u proleće je moguća, ali se ne preporučuje. Uvek se savetuje da se odlučite za sadnju u jesen.  Lovor višnja biljka (lat. (Prunus laurocerasus), koja se zove još i zeleniče, jeste malo ukrasno drvo ili uspravan zimzelen žbun koji se obično uzgaja kao živa ograda. Može narasti i do 5 m visoko i do 3 m u širinu. Beli cvetovi lovor višnje koji su sakupljeni u grozdaste cvasti su veoma lepi i aromatični, a cvetaju u proleće. Listovi lovor višnje su zeleni, kožasti i sjajni; dok je plod sitan, tamno-crven i ne jede se. Postoji mnogo vrsta lovor višnje koje možete uzgajati, u opsegu od kompaktnog žbunja do manjih stabala.

Kako i kada se sadi lovor višnja

Kada je u pitanju lovor višnja sadnja u jesen se najviše preporučuje. Ova biljka se naročito gaji u formi žive ograde, kada se sadi u razmacima od 30-40 cm. U tom slučaju, lovor višnja zahteva redovno i adekvatno orezivanje! Da se obavi sadnja lovor višnje, najpre izaberite zdrav materijal za sadnju, tj. sadnice lovor višnje. Ova biljka zahteva mesto sa dosta sunčeve svetlosti, ali se može saditi i u hladovini (kada sporije napreduje). Otporna je na hladne zime, može tolerisati niske temperature. Zemljište za sadnju lovor višnje mora biti plodno, dobro propusno, čija je pH vrednost između 6.5-7.5. Prilikom sadnje nemojte dodavati đubrivo, već pošto postavite biljku sadnu rupu zakopajte zemljom koju ste otkopali sa tog mesta. Nakon toga sledi temeljno zalivanje kako bi se koren primio. Ukoliko želite da posadite lovor višnju kao živu ogradu – gustina sadnje treba da iznosi 3-4 biljke po dužnom metru. Dalja nega lovor višnje podrazumeva da joj obezbedite uravnoteženo đubrivo u rano proleće. Orezivanje lovor višnje je veoma važno. Potrebno je da odstranite sve mrtve grane, koristeći čiste i oštre makaze namenjene upravo za orezivanje ovakvih biljaka. Prvih nekoliko godina od sadnje lovor višnje, trebalo bi je orezati u martu i junu. Pošto budete dostigli željenu visinu biljke, onda je šišajte nakon cvetanja u maju, pa zatim u avgustu i septembru. Ako je lovor višnja oblika žbuna, skratite joj grane koje ‘’štrče’’ u rano proleće, a svakih 5 godina treba prorediti središte žbuna.

Kada je u pitanju lovor višnja bolesti nisu tako česte, a ukoliko se jave – obično su to gljivične bolesti.

Da se propagira lovor višnja razmnožavanje se može obaviti reznicama i semenom. Lakša i brža metoda je ožiljavanje reznica lovor višnje. Kada je u pitanju lovor višnja reznice treba uzeti u proleće ili jesen. Reznice uzete u proleće treba da budu duge 15-20 cm. Uzmite vrhove grana, odstranite donje listove, a na vrhu ostavite 1-2 lista, te pobodite reznice u čist pesak ili perlit negde gde je hladovina. Supstrat se mora održavati vlažnim. Nakon nekoliko meseci će reznice lovor višnje pustiti koren, a sledećeg proleća treba da ih posadite tamo gde ćete gajiti biljku.

Lovor višnja brzina rasta

Lovor višnja generalno brzo raste, naročito ukoliko je redovno i pravilno orezujete. Međutim, ne postoji neka univerzalna vrednost koja se može uzeti za to koliko tačno ova biljka brzo raste po godini. Na to svakako utiče veliki broj faktora, počev od osunčanosti, zalivanja, kvaliteta zemljišta itd.

Lovor višnja sadnice cena

Cena za dvogodišnje sadnice lovor višnje visine od 20 cm se kreće oko 300 din po sadnici; za trogodišne sadnice visine od 50-60 cm oko 500 din po sadnici i petogodišnje sadnice visine od 80-120 cm oko 1100 din po sadnici.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!