Kantarion biljka – kako se pravi kantarionovo ulje recept

Kantarion biljka (lat. Hypericum perforatum) je poznata i pod nazivima gospina trava, bogorodicina trava, gorac, strašno zelje. Od ove biljke se pravi lekovito kantarionovo ulje, a kako pogledajte u nastavku, jer vam dajemo recept. Kao što kaže latinski naziv ove biljke: hyper znači ‘’iznad’’ i exion znači ‘’misao’’, što ukazuje na izuzetnu lekovitost nadzemnog dela ove biljke. Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, koja može narasti do 100 cm visoko. Ima veoma čvrstu, uglastu, uspravnu stabljiku sa naspramnim granama. Listovi kantariona su jajastog oblika, sedeći, protkani mnoštvom providnih tačkica, a te tačkice su zapravo žlezde ispunjene eteričnim uljem, pa je zanimljivo da list kantariona izgleda kao da je izbušen. Cvetovi kantariona se nalaze na vrhu stabljike, i žute su boje, sačinjeni od 5 latica, dok sa donje strane imaju crne tačke.
Kantarion se u prirodi može naći kako raste na suvim brežuljcima, osunčanim livadama i pašnjacima, a takođe uspeva i na pustom i neobrađenom zemljištu, u hrastovim i borovim šumama. Vreme berbe kantariona su meseci maj i jun.

Uzgoj kantariona

Za uzgoj kantariona izaberite osunčani položaj,a ova biljka dobro podnosi i niske zimske temperature. Ne voli previše vlažno zemljište. Po obavljanju prvog otkosa je potrebno dobro navodnjavanje, kako bi se obezbedili dobri rezultati drugog otkosa.

Uzgoj kantariona je moguće sprovesti na većini tipova zemljišta, ali najbolji prinosi se dobijaju ako izaberete dublje i rastresitije zemljište.

Najbolji predusev za kantarion predstavljaju kulture koje imaju herbicidno dejstvo, budući da ostavljaju zemljiše bez korova (jer je kantarion veoma osetljiv na korov).

Temeljno obradite zemljište pre setve kantariona. Preporučuje se korišćenje stajskog đubriva u količini od 30-50 kg/ha. Mineralna NPK đubriva se koriste neposredno pre setve, i to u količini od 300-400 kg/ha. Prihranjivanje kantariona se vrši u dva navrata, početkom i krajem vegetacije, i to sa azotnim đubrivom i sa 150-200 kg/ha KAN-a.

Kantarion se razmnožava semenom ili deljenjem starijih reznica. Proizvodnja rasadnica kantariona počinje u julu. Za setvu 1 m2 rasada je neophodno 0.5 grama semena, od čega dobijate 300-400 sadnica kantariona. Sadnja mladih biljaka treba da se obavi u jesen, sa međurednim razmakom od 50 do 70 cm, a razmak između biljaka u redu treba da iznosi 30 do 40 cm. Direktna setva semena kantariona u zemljište se sprovodi krajem jeseni ili u rano proleće, gde je preporučeni međuredni razmak 50 do 70 cm.

Kako napraviti kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je specifično po tome da se pripremа od svežih cvetova. Ono je tаmno crvene do ljubičаste boje. Navešćemo recept kako napraviti kantarionovo ulje, pri čemu koristimo sledeću srazmeru svežeg cveća i ulja: 100 g svežeg cveća kantariona po 1 l ulja.

Prilikom izrade kantarionovog ulja obavezno treba koristiti kvаlitetno hlаdno ceđeno ulje, najviše se upotrebljava maslinovo ulje. Preko noći treba da ostavite da odstoji sveže cveće kantariona, kako bi se eliminisali insekti.

Pripremite čistu staklenu posudu u koju ćete staviti 100 grama svežih cvetova kantariona, koje potom treba da prelijete sa 1 litrom hladno ceđenog maslinovog ulja. Pokrijte staklenu posudu sа gаzom, te pričvrstite gumicom i pustite da odstoji 40 dаnа. Proverite s vremena na vreme dа li su svi cvetovi kantariona u ulju i kad kad promućkajte bocu. Nakon isteka 40 dana, procedite ulje, dobro istisnite cvetove na kraju, kako bi iscedili što više ulja. Na ovaj način ste dobili kantarionovo ulje, koje treba čuvаti u dobro zаtvorenim tаmnim bočicаmа. Nemojte čuvati ovo ulje u frižideru.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!