Berba paradajza iz ekološke proizvodnje

Konačno je došlo vreme da posle mnogo truda, počnemo da beremo plodove paradajza. Prvi crveni primerci na otvorenom su bili zreli u drugoj polovnini jula, a sad početkom avgusta ih ima mnogo i biće ih naravno još. Paradajz se bere sukcesivno u više navrata, kako dozrevaju plodovi, odnosno na svakih nekoliko dana. Mi smo sadili tri sorte jabučar, volovsko srce i holandski amati.

Kakvi su rezultati

Ponosni smo što nismo koristili nikakvu hemiju za tretiranje paradajza, a rezultati su odlični što se vidi iz priloženog. Znači ipak se paradajz može uspešno uzgajati bez hemikalija. Ove godine se proizvođači žale da je bilo loše vreme za paradajz, pa su prinosi i kvalitet plodova slabiji. To se odrazilo i na cenu, pa je ove sezone cena paradajza 3-4 puta veća, nego u istom periodu lane. I pored nepovoljnih klimatskih uslova, mi smo uspeli u bašti da odnegujemo zdrave i rodne biljke, sa kvalitetnim plodovima. Za prskanje smo koristili sodu bikarbonu i mleko protiv bolesti.  Sad u ovoj fazi prskamo sa slanom vodom (2 kašike soli na 5 l vode), jer smo primetili poneki primerak štetočine smrdibube, pa se nadamo da ćemo je tako oterati bez upotrebe pesticida.

Tehnika berbe

Kada od sadnje prođe 60-80 dana trebalo bi da ima crvenog paradajza za berbu. Paradajz se može brati mašinski i ručno. U baštama i na manjim parcelama bere se ručno uvrtanjem. Uvrće se dok se ne odvoji od peteljke. Redovna berba zrelih primeraka, omogućava brži razvoj i sazrevanje zelenih plodova.
U zavisnosti od sorte i vremenskih prilika, paradajz na otvorenom može da se bere od juna do oktobra. Najbolje ga je brati u gajbice i onda je spreman za transport.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!