Lekovita svojstva paradajza

Paradajz u bukvalnom prevodu znači rajska biljka i nije čudo što je najvažnije povrće. Sa napretkom nauke i medicine dolazi se sve više do saznanja o njegovoj lekovitosti. U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, joda i cinka.

Zdraviji je paradajz gajen na otvorenom nego iz plastenika

Usev odgajen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i materije koje mogu slobodno da se nazovu biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin. Konzumiranje paradajza popravlja krvnu sliku, pomaže lečenju artritisa, reume, preventiva je zapaljenju slepog creva, snižava ureju i šećer u krvi. Zato je veoma važno da se koristi u ishrani dece, ali i odraslih.

Likopen

Od svih tih zaštitnih materija ipak je najvažniji likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida od koga paradajz dobija lepu crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, a ima ga još i u lubenici, šargarepi i paprici. U 100 grama krupnoplodnog paradajza ima 6 miligrama likopena, a u sitnoplodnom, npr. čeriju, ima 11 mg. Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani zato što ne spada u gradivne materije, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju ćelijske membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može da dovede do kancera. Likopen ih neutrališe i sprečava njihovo dalje stvaranje.

Kako onda jesti paradajz

Kao čista supstanca likopen je u obliku kristala crvene boje, kristališe na 172 ⁰C, ne rastvara se u vodi već u ulju i stabilan je pri termičkoj obradi. Ova činjenica je važna u pripremi paradajza za ishranu uz dodatak ulja, jer se prilikom kuvanja likopen lakše oslabađa iz razorenih ćelija i odmah rastvara u ulju i tako biva dostupniji za apsorpciju u crevima. Najbolje je da se pojede ceo plod paradajza, jer likopen ima jače dejstvo u sinergiji sa ostalim korisnim materijama iz ploda. Zbog velike količine kalijuma u plodu ne treba ga jesti posoljenog, zato što je natrijum antagonist u krvi sa kalijumom, a kalijum je potrebniji organizmu. Primećeno je da narodi, čija je ishrana bogata paradajzom, npr. na Mediteranu, manje obolevaju od „modernih” bolesti srca, krvnih sudova i raka.

Dragomir Radić/PSSS

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!