Kako se čuvaju orasi – skladištenje oraha

Orasi treba da se čuvaju na adekvatan način da bi mogli duže da traju, da bi se održao njihov kvalitet i ako su namenjeni prodaji da postignu bolju cenu. Da bi se plodovi oraha mogli čuvati duži vremenski period potrebno je obaviti neke radnje. Orah se duže može čuvati u ljusci, nego kad se očisti od nje.

Priprema oraha za čuvanje

Orasi obično padaju sa drveta i kupe se. To se ne dešava istovremeno, nego u više navrata u određenom periodu. Orahe je potrebno očistiti od primesa, a neki stručnjaci potom savetuju i pranje plodova. Nakon pranja orasi se suše, a onda se radi beljenje ljuske (ako je potrebno). Tek potom se orasi skladište, odnosno mogu se ostaviti na čuvanje.

Sušenje oraha

Sušenje plodova oraha se radi čak i kod oraha koji se ne peru, jer se onda mogu sigurnije i duže čuvati. Sušenje oraha je najbolje raditi u prostorijama gde nema vlage, a postoji provetravanje, odnosno vazduh cirkuliše. Orasi u ljusci se rasporede u tankom sloju po podu i tako se suše. U svakom slučaju moraju biti natkriveni, zaštićeni od sunca i kiše, da bi se kvalitetno osušili.

Beljenje ljuske oraha

Kvalitetnije sorte oraha imaju belu ljusku. To je privlačnije za kupce i takvi orasi postižu bolju cenu. Kod tih sorti nema potrebe raditi beljenje ljuske. Ovaj postupak se radi kod sorti sa tamnijom ljuskom. Beljenje ljuske oraha se radi sa sumporom, što je najjednostavnije, a moguće je koristiti i tečni hlor za beljenje. Orasi u ljusci se natrpaju u mrežaste vreće i okače se, a onda se podvrgavaju tretiranju sumpornim dimom. Koristi se 40 g sumpora na 100 kg ploda.

Čuvanje oraha

Što se tiče samog čuvanja oraha, kada smo obavili sve prethodne radnje, orahe treba skladištiti. Preporučuju se suve, hladne i provetrene prostorije za skladištenje oraha. Najčešće se orasi čuvaju u vrećama, koje su rupičaste, mrežaste ili retko tkane. Takve vreće sa orasima se okače na mesto gde vazduh cirkuliše, a nema vlage. Orasi se još mogu čuvati u hladnjačama i podnim skladištima.
Orasi sadrže preko 60% ulja, pa kad dođu topliji dani, onda postoji mogućnost da prilično izgube na kvalitetu i užegnu. Zato se orasi najsigurnije čuvaju u hladnjačama. U tom slučaju mogu se čuvati bez ljuske, odnosno samo jezgra. Optimalni uslovi su kada je temperatura 2 stepena, a vlažnost vazduha 65%. Ako se ovakvi uslovi mogu obezbediti u kontinuitetu, onda se orasi mogu čuvati 1,5 do 2 godine, bez promene u kvalitetu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!