Kako se sadi lešnik – sorte gajenje prinos i isplativost

Mnogi se interesuju za uzgoj lešnika, kako se sadi, te koja je cena sadnica lešnika. Bez obzira da li je u pitanju amatersko ili profesionalno plantažno gajenje lešnika, treba se informisati o sortama lešnika, kakav je prinos i isplativost uzgoja. O tome saznajte nešto više u nastavku.

Sadnja lešnika

Lešnik je veoma značajno jezgrasto voće, čiji se plodovi jako cene kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu, a pretežnp se koristi u konditorskoj industriji. Ukoliko vas interesuje sadnja lešnika, cena sadnice lešnika u Srbiji se kreće od oko 160-600 dinara po sadnici. Na osnovu ekoloških uslova, morfoloskih i fizioloških svojstava – lešnik je povoljan za plantažno gajenje. Zapravo, lešnik je plod drveta koje se zove leska.

Uspešna proizvodnja lešnika zavisi, pre svega, od pravilnog izbora sorti, jer su one uglanom stranooplodne, dok je samo manji broj samooplodan. Postoji klasifikacija koja grupiše lešnik na: – pitome (postale pretežno od vrsti: Corylus avellana, Corylus maxima i Corylus pontica)

– plemenite

– kulturne sorte i

– šumske forme (ovde svrstavamo različite forme šumskog lešnika koji se ne kultiviše, dakle ovde nije reč o sortama, već o razniim formama).

Međutim, iz praktičnih razloga se sada prijenjuje klasifikacija koja za razvrstavanje sorti koristi morfološke karakteristike:

1) Lambert-sorte ( na osnovu izgleda i građe omotača, koji izgledom podseća na bradu).

2) Celske sorte (omotač je rasečen na dva dela i pri osnovi srastao, kod zrelih plodova se omotač povija i plodovi lako ispadaju).

3) Lambert-hibridi (hibridi sorti iz prethodne dve grupe, plodovi su slični lambert-sortama, a po omotaču celskim sortama).

4) Celski hibridi (lambert-hibridi sa biološko-fiziološkim karakteristikama celskih sorti).

Kada se sadi lešnik?

Za obezbeđivanje visokog prijema, najbolje je da lesku posadite u jesen, odmah posle opadanja lišća sa sadnica lešnika, budući da se tada stvara najjači kontakt između korena i zemlje.

Kako se sadi lešnik?

Lesku treba saditi na terenima sa nagibom do 8%, a pogodna je za terene koji su podložni eroziji. Pre sadnje lešnika, obavezno adekvatno pripremite zemljište do kraja septembra (krčenje, ravnanje, dreniranje, rigolovanje, popravka plodnosti zemljišta -unošenjem organskih i mineralnih đubriva).

Kako su sorte lešnika uglavnom stranooplodne, mora se dobro odabrati glavna sorta, dopunska i sorte oprašivača.

Sadnica lešnika ne treba biti posađena dublje nego što je bila u rasadniku.

Što se tiče rastojanja za sadnju: leska u obliku žbuna se sadi na rastojanju 4 x 4 m ili većem, dok se kao kalemljeno stablo sadi na rastojanju 5 x 4 m ili većem. Ukoliko gledamo izbor sorte lešnika, na jednom hektaru možete posaditi od 450 do 500 sadnica. Sadnja lešnika se obavlja na redove, najčešće na razmak 4,5 metara, a isti je i razmak između sadnica u redovima.

Pre sadnje, prekratite žile na 20-25 cm, odmah čim izvadite sadnice lešnika, pa ih zatim stavite u iskopanu rupu, zatrpajte zemljom, sabijte i preko sabijene zemlje stavite sloj rastresitog zemljišta.

Napomena: ukoliko je zemlja suva, obavezno zalijte sadnice posle sabijanja, pa tek kada se voda dobro upije – možete da stavite ovaj rastresiti sloj zemljišta.

U rupe za sadnju lešnika se na pesak takođe obavezno stavlja insekticid.

Uzgoj lešnika

Gejenje lešnika može biti veoma uspešno ukoliko ispoštujete sledeće uslove:

Svetlost: izaberite osunčani položaj za uzgoj lešnika.

Temperatura: lešnik je veoma osetljiv na niske temperature, koje se negativno odražavaju na raznim delovim biljke.

Voda i vlažnost: godišnje potrebe za vodom su od 700-900 mm, a najveće potrebe su u maju i junu. Navodnjavanje leske je veoma važno, naročito dok su stabla mlada.

Zemljište: leski najviše odgovaraju peskovito-glinovita i humusno-karbonatna zemljišta.

Đubrenje: što je veća starost zasada, veća je i potreba za đubrenjem, najbolje je prihranjivati lesku i organskim i mineralnim đubrivima.

Zaštita: dovoljna su 3 do 4 tretiranja.

Prinos lešnika i isplativost gajenja

Uzgoj lešnika isplativost

Isplativost gajenja lešnika može biti veoma velika ukoliko pravilno uzgajate ovu biljku. Međutim, ne očekujte rezultate odmah, budući da je gajenje lešnika dugogodišnja investicija, jer se maksimalni prinos može očekivati tek za 6-10 godina od sadnje. Plantaža lešnika se može iskorišćavati do 50 godina. Cena za 1 kg očišćenog lešnika u maloprodaji se kreće oko 1000 dinara i preko. Lešnik je veoma tražen i cenjen, zato ne bi trebalo da postoji problem da ga prodate.

Kada je u pitanju prinos lešnika, prinos po jednom stablu u punom rodu je 8-12 kg, dok polovina od toga otpada na ljusku. Generalno gledano, naravno zavisno od sorte i mnogih drugih faktora – prinos lešnika iznosi od 2.2 do 3.6 tona po hektaru.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!