Crnooka Suzana cveće

Crnooka Suzana (Thunbergia alata) je biljka penjačica, koja pripada porodici Acanthaceae. U Nemačkoj je poznata kao „crna Suzana“, a Španci je zovu ‘’oko pesnika’’ ili ‘’oko ptice’’. Potiče iz jugoistočne Afrike. Crnooka Suzana cveće je zapravo jednogodišnja penjačica, koja može narasti i do 3 m visoko. Može se gajiti iz semena, a cveta već 2 meseca nakon setve. Cvetovi su karakteristične narandžaste boje, a ima sorti i sa belim i žutim cvetićima. Crnoooka Suzana se obično sadi na balkone kao ‘’živa zavesa’’. Veoma ljepo izgleda u saksiji, drvene štapove treba složiti kao šator i usmeriti biljku na to. Isto tako lepo može da izgleda i u visećoj korpi kada se spušta niz nju.

Kako je dobilo naziv

Crnooka Suzana je dobila ime, kao što već i možete naslutiti iz njenog naziva, po svom karakterističnom cvetu koji ima crno oko u sredini. Ova zanimljiva dekorativna biljka poseduje elegantne tamno-zelene listove i specifične cvetove sa tamnim okom u sredini koji se počinju otvarati u junu i nastavljaju sve do prvih mrazeva.

Crnooka Suzana uzgoj i nega

Ova biljka se uzgaja na toplim u osunčanim mestima, koja su zaštićena od vetra. Ne voli sveža i kišovita leta. Treba je posaditi u dobro dreniranoj i hranjivoj zemlji. Ukoliko želite da je gajite u kući, onda se seje u rano proleće. Cvetnjak treba napuniti fino prosejanom zemljom, a seme sejati plitko, tik da leži neposredno ispod površine zemljišta. Zatim se cvetnjak prekrije staklenom pločom i parčetom papira – a pošto se pojave mlade biljčice, onda uklonite ploču i papir.

Crnooka Suzana treba da se uzgaja u prostranom cvetnjaku, gde ćete zajedno posaditi nekoliko biljaka.

Ova biljka voli tople i svetle prostorije, gde može da raste veoma brzo, stoga brzo zahteva i potporu (oko koje će se uvijati suprotno od kretanja kazaljke na časovniku). To je obično štapić ili savijena žica, koji se umetnu u cvetnjak. Crnooka Suzana podnosi puno sunca, ali opet zahteva zaštitu od direktne sunčeve svetlosti kada je naročito toplo. Pošto se drži na sunčanom mestu, tj. na prozoru u kući, treba joj obezbediti dosta vode. Ponekad neće biti dosta ni da je zalivate jednom dnevno. Prihranjivanje se obavlja jednom nedeljno.

Zimi ovo cveće ne cveta obilno, a izgubi i nekoliko listova. Ukoliko je vazduh u prostoriji gde se ova biljka gaji veoma suv, treba je redovno poprskati.

Gde kupiti i cena

Crnooka Suzana cveće možete kupiti u rasadnicima, a cena mu je oko 200 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!