Glicinija slike sadnice uzgoj rezidba razmnožavanje – Plava kiša

Glicinija biljka, poznata i kao plava kiša (lat. Wisteria sinensis), je drvena, listopadna, višegodišnja penjačica iz roda Wisteria, a vodi poreklo iz Kine (pa se može čuti i naziv kineska glicinija). Pripada porodici mahunarki (Fabaceae).

Karakteristike

Glicinija je puzavica, ali takođe može biti dovedena u oblik nalik na drvo, sa talasastim stablom i spljoštenim vrhom. Glicinija kao drvo može da naraste od 20 do 30 m visoko i oko 8 m u širinu, preko stabala koja je podržavaju. Listovi su sjajni i zeleni; a cvetovi su ljubičasti, plavi ili beli, sakupljeni u racemoznim cvastima u proleće. Cvetovi glicinije se na svakom grozdu istovremeno otvaraju pre nego što se pojave listovi, a miris im je sličan grožđu. Plod je smeđe boje, spljošten, baršunast, mahuna poput pasulja koja sazreva u leto. Glicinija je uvedena iz Kine u Evropu i Severnu Ameriku i postala jedna od najpopularnijih cvetajućih puzavica. Ukoliko se ne održava i ne orezuje adekvatno, može postati invazivna vrsta i ugroziti stabla preko kojih raste. Ova zanimljiva biljka može da živi preko 100 godina. Svi delovi glicinije sadrže glikozid visterin, koji je toksičan ako se proguta. Glicinija će procvetati posle prolaska od juvenilne do adultne faze, što je tranzicija koja može trajati i do 20 godina. Glicinija može da živi preko sto godina.


Sadnja, uzgoj i nega

Glicinija se u većini slučajeva razmnožava reznicama, nakon što se odabere zdrav izdanak i odreže na dužinu od nekih 15 cm. Budući da meki izdanci veoma brzo gube vlažnost, sadnja reznica glicinije treba da se obavi što pre. Najpre uklonite sve listove sa stabljike reznice, do prva dva dobro razvijena lista kod vrha izdanka i dobićete ogolelu stabljiku dugu 10 i više cm. Tretirajte reznicu prahom za zakorenjivanje, pa je zasadite u kompost i redovno prskajte listove. Reznice glicinije uzete u rano proleće možete zasaditi na u jesen na otvorenom, a one od kasnije se mogu presaditi u proleće, uz obavezno prezimljavanje u zatvorenom prostoru. Kada je u pitanju glicinija sadnice možete kupiti i u rasadnicima i posaditi ih u pripremljeno zemljište.

Glicinija voli vlažna i blago kisela zemljišta; može da toleriše senku, ali će cvetati samo kada je izložena delimičnom ili potpunom suncu. Najteži deo kod uzgoja ove biljke je njeno orezivanje. Obezbedite joj snažnu potporu, budući da vremenom jača svoje grane koje mogu polomiti čak i drvene stubove. Otporna je na niske zimske temperature, ali je ipak zaštitite prve dve godine. Ne voli vetrove. Treba joj dodavati sporootapajuće đubrivo tokom proleća svake godine.

Orezivanje glicinije se sprovodi dva puta godišnje, jednom tokom leta, a drugi put pre početka vegetacije.  Nakon formiranja krošnje, dva puta godišnje treba samo skratiti mlade izdanke na dužinu od 2-3 pupoljka.

Značaj rezidbe

Kako bi se kontrolisala ova robusna penjačica, ali i kako biste joj osigurali bogato cvetanje – morate je redovno i pravilno orezivati. Ukoliko je ne orezujete redovno, glicinija može postati invazivna i ugušiti domaća stabla ili ugroziti drugu podržavajuću armaturu. Snažnim skraćivanjem letnjih mladica punih listova, vi ćete energiju glicinije usmeriti na rađanje cvetova – te će cvetanje biti obilnije. Cvetanje će takođe biti obilnije i kada oblikujete glavne stabljike da rastu vodoravno, a ne vertikalno. Budući da cvetovi ne rađaju na kratkim izdancima, svrha orezivanja glicinije jeste da se podstakne razvoj izdanaka duž formiranih glavnih grana.

Glicinija se orezuje u dve faze.

Kasno u leto treba orezati duge izdanke na dužinu od 15 cm, ostavljajući 4-6 listova, u cilju podsticanja novih pupoljaka u sledećoj godini. Nemojte orezivati glavne stabljike, nego ih privežite uz oslonac. Zatim, sredinom zime skratite izdanke koje ste leti orezali na 8-10 cm dužine, da na njima ostanu svega 2-3 pupoljka, a istovremeno skratite na 15 cm sve stabljike koje su se razvile posle tog letnjeg orezivanja.

Glicinija gde kupiti i cena

Kada je u pitanju glicinija gde kupiti sadnice ove biljke? Odgovor je u rasadnicima, a cena dvogodišnje sadnice glicinije se kreće oko 500 dinara.

 

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!