Sadnja čempresa upotreba cena sadnice

Čempres je ukrasno zimzeleno drvo. Često se obavlja sadnja čempresa za ogradu, budući da se od ovog drveta može dobiti lepa živica. Sadnja čempresa u tegle se sprovodi u cilju dobijanja kvalitetnih sadnica, koje se kasnije zasade u zemlju. Budući da se ovo drvo razmnožava semenom, moguća je i sadnja čempresa iz semena.

Čempres karakteristike

Čempres (lat. Cupressus sempervirens) je večnozeleno drvo, visine do 25 m, koje pripada porodici Cupressacaeae. Poseduje gustu piramidalnu krošnju, a lišće je tamnozeleno, ljuskavo i zimzeleno. Plod je češer, koji je sličan šišarki. Može dostići starost i preko 1000 godina. Ima veoma razvijen korenov sistem koji prodire duboko u zemlju. Čempres cveta u rano proleće, cvetovi su jednopolni, jajasti u obliku rese, žućkaste boje. Češeri su u mladosti zelenkaste boje, a kasnije poprime sivosmeđu ili pepeljastu boju. Semenke su veoma mirisne, zbog sadržaja aromatičnih ulja. Nakon ispadanja semenki, češer ostaje i nekoliko godina na stablu. Čempres se razmnožava semenom, ne voli jaku hladnoću, voli vlažan vazduh i raste na različitim vrstama zemljišta. Treba ga posaditi na mestu gde sunce sija direktno na njega, zaštićenom od vetra.

Upotreba čempresa

Lišće, kora i plod (češer) čempresa se koriste u različite svrhe. Češeri se beru dok su mladi i zeleni i suše se, a koriste se za čajeve, kao prah za kapsule, teblete i neke napitke.

Čempres se sadi kao ukrasna vrsta, kao pojedinačno stablo, u manjim skupinama ili u drvoredima. Odličan je ukras u parkovima, vrtovima i alejama. Koristi se i za pošumljavanje opustošenih i ogolelih područja. Čempres je odličan prirodni lek. Deluje diruetično, antiseptično i antispazmolitično. Obično se preporučuje za lečenje hemoroida i proširenih vena.

Tinktura od čempresa se koristi za regulisanje neuredne menstruacije, zaustavljanje krvarenja iz materice i protiv crevnog krvarenja.

Listovi čempresa pripremljeni kao čaj se koriste kod plućnih bolesti i čestog uriniranja.

Može se koristiti i za pripremanje gelova za spoljnu upotrebu.

Kako posaditi čempres

Čempres se ne treba saditi u vreme svoje vegetacije. Najpovoljnije će biti da ga posadite u rano proleće ili kasnu jesen. Kada je u pitanju sadnja čempresa za ogradu, ukoliko želite da brzo zatvore sklop i međusobno srastu, neka razmak sadnje bude od 40 do 60 cm. Ne zaboravite ravnomernu pripremu podloge za sadnju, kako bi se postigao njihov ravnomeran rast.

Iskopajte rupu, koja mora biti bar 10-20 cm veća i dublja od tegle u kojoj se nalazi sadnica čempresa. Izvadite čempres iz tegle i postavite ga u rupu, te zaspite zemljom i pažljivo je utisnite oko sadnice čempresa. Nakon toga dobro zalijte sadnicu. Posle 3 dana bez zalivanja, možete početi sa redovnim zalivanjem, tako da zemlja bude vlažna, a ne mokra.

Kako se vrši obrezivanje čempresa? Kada čempresi dostignu željenu visinu, samo ih prikratite tako da odrežete vrhove. To se obavlja krajem septembra ili kasnije, kada čempresi završavaju svoj rast. Na taj način se postiže ubrzano širenje čempresa i popunjavanje “rupa“ između pojedinačnih sadnica.

Gde nabaviti sadnice čempresa i cena

Sadnice čempresa se mogu nabaviti u rasadnicima, a cena im se kreće od 1000-2000 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!