Gajenje cvekle i zašto treba jesti cveklu

Cvekla se svrstava među najzdravije povrće, jer može da popravi mnogo toga što je u čovekovom organizmu pokvareno. Sadrži široku lepezu vitamina i minerala. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, mangan, jod. Od vitamina ima B1, B2, B12 i C. Pored toga bogata je belančevinama, ugljenim hidratima i mastima. Crvena boja cvekle je prisutna zahvaljujući antocijanima, koji utiču na čišćenje i obnavljanje krvi. Leči i slabokrvnost zato što ima gvožđe. Pripisuju joj antikancerogena dejstva.

Biljka cvekla

Cvekla je dvogodišnja biljka, mada se najčešće koristi kao jednogodišnja. Kod cvekle su jestivi i podzemni i nadzemni delovi biljke, iako se uglavnom koren koristi, a listovi odbacuju. U prvoj godini formira vegetativne organe, odnosno koren, stabljiku i listove. U drugoj godini formira generativne organe cvetove, plodove i seme. Oblik korena može biti okrugao i cilindričan.

Setva

Cvekla se seje na otvorenom već u februaru ili martu. Ako ste se odlučili za gajenje cvekle birajte osunčanu poziciju. Zemljište mora biti nađubreno i dobro pripremljeno, rastresito, za veći prinos. Seme klija već na temperaturi od 5 stepeni C, ali ako je malo toplije onda će brže da niče. Setva cvekle se radi u pripremljene leje u redove. Međuredni razmak treba biti 30-40 cm. U redu razmak 10 cm ili se seje gusto pa se posle sadnice prorede. Zalivanje se preporučuje, ali ne sme se preterati. Ne dozvolite da zakorovi, jer joj korov odvlači hranjive sastojke, što umanjuje prinos.

Listovi cvekle

Posvetimo malo pažnje listovima cvekle, jer se o tome malo priča. Stručnjaci smatraju da cveklu treba jesti češće i to ne samo koren, nego i nadzemni deo, odnosno stabljiku i listove. Listovi cvekle su slični spanaću, pa se isto mogu pripremati.

Sok od cvekle

Cvekla može da se jede sirova, a najbolji način je da se pravi sok od cvekle uz upotrebu sokovnika. Ovaj sok jača organizam, šisti krv i jetru, regeneriše i deluje povoljno na metabolizam. Može se piti razblažen sa vodom ili kao koktel sok sa drugim voćem. Najbolje ga je piti bez zaslađivanja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!