Mandevila, dipladenija ili brazilski jasmin biljka penjačica

Brazilski jasmin je višegodišnja biljka penjačica poreklom iz Brazila. Poznata je još kao dipladenija, zatim mandevila (po Henry John Mandeville koji je preneo mnoge biljkeiz Brazila u Evropu), sandevila (Henry Frederick Conrad Sander – koji je ovu biljku promivisao u Evropi). Botanički naziv Mandevilla sanderi, Dipladenia sanderi. Pripada porodici zimzelena. Danas u svetu postoji preko 100 vrsta Mandevilla. Kod nas se može kupiti nekoliko vrsta koje fasciniraju ljubitelje baštenskog i sobnog cveća.

Karakteristike

Brazilski jasmin biljka puzavica je poludrvenasta. U idealnim klimatskim uslovima stabljike dostižu dužinu 4-5 m. Listovi su sjajnozeleni i kožasti. Naspramono su izrasli, jajoliki i u vrhu idu u špic. Dipladenija cveta od kraja proleća, pa celo leto i početkom jeseni. Cvetovi mogu biti crveni, roze, beli ili žuti. U prečniku imaju oko 10 cm. Lepo mirišu, a najjače noću. Plodovi su čaure sa puno semenja, ali retko kad se pojave na biljkama koje se uzgajaju. Kada se zaseče mandevila, ona ispušta belu tečnost.

Stanište

Biljka raste samoniklo u Brazilu, ali je i kultivisana. Preneta je u Evropu u 19. veku. Tada se uglavnom uzgaja u Velikoj Britaniji, a kasnije se proširila i na ostatak Evrope. Odgovaraju joj uslovi sa mediteranskom klimom, mada se može držati i u kontinentalnim uslovima, kao biljka lončanica. To znači da se drži napolju kad je lepo vreme, a da se zimi unosi u zatvoreno.

Nega i održavanje

Zahteva dosta svetlosti, da bi cvetala kako treba. Kao biljka je otporna, ali ne i na niske temperature. Da bi biljka opstala preko zime neophodno je da bude na temperaturi preko 15 stepeni.  Kada je u zatvorenom dipladenija ne napreduje, a može se desiti i da joj opada ju listovi. Otpale listove odstraniti, da se ne bi razvila bolest, a biljku pomalo zalivati. Brazilski jasmin voli orošavanje, a u pogledu zemljišta preferira propusno i rastresito. Prihranjivanje se vrši tokom proleća i leta na svakih 15 dana. Ne voli orezivanje, naročito ne tokom perioda vegetacije. U tom slučaju može da odbacuje listove i da biljka uvene. Može se orezivati ili kasno u jesen, kada se završi cvetanje, ili u rano proleće, pre neglo li krene vegetacija.

Dipladenija razmnožavanje

Dipladenija se razmnožava reznicama. Oštrim nožem iseći reznice dužine od 10 cm. Na vrhu reznice trebaju biti 3-4 lista, ne više. Optimalno je u proleće raznice umočiti u hormone za ožiljavanje i zabosti u mešavinu peska i treseta, te sačekati da se razvoju žile.

Varijeteti

Mandevilla sanderi je osnova za današnje hibride. Postoje razni varijeteti: My fair lady, Red Riding Hood, Sandaville Red Rote, Sandaville Dark Red, Sandaville Dark Pink, Scarlet Pimpernel…

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!