Baštensko cveće koje cveta cele godine

Baštensko cveće koje cveta cele godine je nešto što bi sigurno svi želeli da posedujemo u svom dvorištu.  Da biste to postigli, prosto morate znati koje cveće cveta u određenom mesecu tokom godine i tako vaša bašta nikada neće biti bez boja.
Ukoliko ste ljubitelj baštenskog cveća i prosto uživate u njegovom uzgajanju – evo nekoliko zanimljivih primera za baštensko cveće koje voli sunce, hladovinu, koje cveta preko zime, ali i višegodišnje baštensko cveće.

Najpopularnije i najlepše višegodišnje baštensko cveće:

Veronika

Cvetovi veronike cvetaju u nijansama plave ili crvene od ranog leta do jeseni. Na severu, veronika voli sunce, ali voli malo hlada na jugu. Zasadite ovo višegodišnje cveće na prednjoj strani vaše bašte.

Visoki floks

Visoki floks ili plamenac jeste vrsta floksa, a ovaj prelepi cvet se od davnina uzgaja u baštama. Ova višegodišnja biljka za bašte cveta bujno tokom leta, a njeni mirisni cvetovi u različitim nijansama ružičaste, plave, ljubičaste, crvene, i u različitim kombinacijama boja – kao rezano cveće ukrašava i vaš dom. Ako vas zanima baštensko cveće za hladovinu, znajte da visoki floks najbolje uspeva u polusenci. Može da se sadi i na izrazito osunčano mesto, ali samo ako mu se obezbedi vlažna mikroklima – jer mu odgovara vlažno stanište.

Lepa Kata

Latinski naziv ove biljke je Aster, a pripada porodici glavočika. Lepa Kata vodi poreklo iz Kine i Japana, a njen prelepi cvet ima zvezdasti oblik. Ovo je višegodišnja biljka, mada postoje i retke jednogodišnje vrste, a postoji i više vrsta ukoliko posmatramo visinu stabljike, te se dele na visoke i niske. Boja cveta lepe kate varira od ružičaste do ljubičastih tonova. Lepa kata cveta u pozno leto i jesen. Ako vas zanima baštensko cveće za sunce – onda treba da gajite lepu katu.

Božur

Božur spada u cveće koje je najzahvalnije za negu i održavanje. Njegovi raskošni cvetovi su dostupni u velikom broju boja, osim plave – beloj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj ili žutoj. Cvetovi božura su najlepši majski ukras u vašoj bašti. Cveta od kasnog proleća do ranog leta.

Carevo oko

Carevo ili devojačko oko, biljka koja raste u obliku grma, spada u porodicu glavočika (Asteraceae). Ova višegodišnja biljka je idealna za svaku baštu jer nije zahtevna u pogledu uzgoja, odgovara joj svako baštensko zemljište, otporna je na sušu, a cveta od leta pa sve do prvih jesenjih dana.

Sibirski iris

Sibirski iris dodaje boju vašem vrtu u rano leto. Kao i većina irisa, ova biljka voli vlagu, ali kada se uspostavi može tolerisati i suvu zemlju. Boje cvetova uključuju belu, plavu, žutu i ljubičastu.

Narcis

Narcis cveta u rano, sredinom ili krajem proleća, u zavisnosti od sorte. Cvetovi imaju centralnu trubu (corolla) – dužina varira između sorti – koja je okružena ogrlicom od latica (cvetni omotač) koja može biti drugačije boje. Boje uključuju žutu, narandžastu, belu, crvenu i boju breskve. Neki su mirisni.

Sedum

Biljka sedum, poznata i kao „jesenja radost“ se odlikuje sitnim cvetovima u ružičastoj boji. Kako vreme prolazi, ružičasta boja seduma dobija posebnu braon noijansu koja se odlično uklapa sa tonovima drvene ograde ili puzavicama. Sedum je višegodišnje cveće koje će krasiti vašu baštu u jesen. Spada u baštensko cveće za sunce.

Hibiskus

Ovo višegodišnje cveće, koje je inače poreklom iz Kine, često se naziva slezova ili kineska ruža. Cvetovi hibiskusa su veličine dlana, latice su široke, a prašnici istaknuti. Cvet hibiskusa traje svega jedan dan ili dva. Biljka neprekidno cveta od kasnog proleća pa sve do rane jeseni. Cvetovi ovog prelepog cveta su bez mirisa, a mogu biti žute, crvene, ružičaste, narandžaste, bele boje ili mogu pak biti višebojni. Spada u baštensko cveće za sunce.

Ljiljan

Ljiljan cveta od juna do septembra, zavisno od vremena kada se posadi, a neke vrste mogu cvetati i kasnije. Cvetovi ljiljana su krupni, mogu da budu zvonasti ili levkasti, a boje se kreću od žute, bele, narandžaste, ljubičaste, crvene, ružičaste, sa šarama ili pegama. Spada u baštensko cveće za sunce.

Hrizantema

Hrizantema ili jesenja ruža ima cvetove u crvenoj, narandžastoj, ljubičastoj, crvenoj i žutoj boji. Cveta u jesen.

Kada je baštensko cveće za hladovinu u pitanju, valja pomenuti čuveno devojačko srce. Najbolje uspeva u polusenci, a cvetovi srcolikog oblika mogu biti ružičaste i bele boje. Cveta u kasno proleće i rano leto.

Lepezasti cvet (Scaevola), dostupan u visećoj i poluvisećoj formi, jeste mediteranska biljka koja uspeva i na suncu i u polusenci. Cveta od sredine aprila do kasne jeseni, a cvetovi su bele, ljubičaste i plave boje.

Mini petunija voli sunčana i polusenovita mesta, a cveta u žutoj, beloj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji tokom leta sve do kasne jeseni.

Ukrasna žalfija (Salvia) cveta od maja do prvih mrazeva, a odgovaraju joj sunčana i polusunčana mesta. Cvetovi ove biljke su dvobojni ili jednobojni, u nijansama ružičaste, ljubičaste, crvene i bele boje.

Kada je baštensko cveće za zimu u pitanju, treba napomenuti sledeće vrste: orhideja, ciklama, kalanhoja, božićna zvezda, božićni kaktus.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!